Behandling

Fjernelse af visdomstand

Visdomstænder kan være problematiske, både mens de kommer frem og ikke mindst, hvis de ikke kommer frem som de skal. Under deres vej gennem slimhinden kan de skabe betændelsestilstande og give massive smerter. Dette skyldes ofte tændernes placering, hvor det kan være næsten umuligt at holde dem rene både under og efter frembrud.


Da det er svært for dig at nå tanden med tandbørsten, kan det også være problematisk for tandlægen at komme til at fjerne visdomstanden. For at undgå komplikationer har vi i  Aarhus Tandcenter valgt, at tandlægerne Michael Kristensen og Peter Dahl Rasbech primært fjerner visdomstænder – både for klinikkens faste patienter men også for mange henviste patienter fra andre tandlæger. Enkelte, ukomplicerede visdomstandsoperationer foretages af klinikkens øvrige tandlæger.

Hvorfor får man visdomstænder?

Man får visdomstænder fordi vi i fortiden havde længere kæber samt udsatte vores tandsæt for hårdere brug, derfor supplerede visdomstænderne de andre tænder, så tyggeevnen blev forbedret.

Men I dag er vores kæber mindre og vores tænder oplever mindre slid, så der er typisk hverken brug for eller plads til vores visdomstænder i munden længere. De kan derimod skabe en del ravage for os i stedet.

Skal visdomstænder fjernes?

Engang mente man, at visdomstænder altid skulle fjernes, men det gør man ikke i dag. Man fjerner kun en visdomstand i dag, hvis den skaber problemer i munden.  

En del visdomstænder kommer aldrig frem, men skjuler sig i kæben, hvor de ofte ikke gør nogen skade.

Problemerne opstår typisk først når visdomstænderne bryder frem, men ikke kan komme op (eller ned) på plads i tandrækken.  

Typiske problemer, som man kan opleve med sin visdomstand, er bakterieansamlinger, som giver hævelse, smerter og betændelse omkring visdomstanden. Dette kan også bevirke dårlig ånde.  

Derudover kan der opstå problemer, hvis visdomstanden enten vokser skævt, eller kun vokser delvist frem. Det kan være udfordrende at holde området rent pga. pladsmangel, hvortil der kan opstå huller i visdomstanden og i værste fald i nabotænderne. Tanden kan også vokse skævt ud i kinden og sidde og gnave hul i kindslimhinden – et smertefuldt sår, der aldrig får ro til at hele.  

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Der er ikke nogen fast regel for, hvornår en visdomstand skal fjernes, men vi anbefaler at få dem fjernet, hvis du oplever smerte, betændelse, hævelse eller hul i eller omkring visdomstanden.

Vi anbefaler, at du taler med din tandlæge omkring, hvorvidt du bør få din visdomstand fjernet. Kontakt os allerede i dag, så finder vi ud af det sammen.

Dog vil vi ofte anbefale at fjerne visdomstanden, hvis den er svær at holde ren, hvis der hyppigt er betændelse og hævelse i tandkøbet, eller hvis der kommer et hul i enten visdomstanden eller nabotanden.

I sjældne tilfælde vokser visdomstanden ind i rødderne på tanden foran, som man kan risikere at mistes af denne årsag – det kræver dog typisk avanceret CT-scanning på klinikken for at afklare. Det samme gælder, hvis der skulle opstå en større cyste omkring visdomstandens krone nede i kæben.  

Oplever du smerte omkring dine visdomstænder, så kontakt os allerede nu og bestil en tid.

Hvorfor får man tandpine ved visdomstand? smerter ved visdomstand? ondt i visdomstand?

Tandpine, smerter og ondt omkring visdomstanden kan forekomme, når visdomstanden er på vej frem.

Det kan fx ske, når visdomstanden presser sig op igennem tandkødet og frem i munden, som kan give ømhed, hævelse og måske endda betændelseslignende tilstande omkring visdomstanden.

Derudover kan man også få ondt i en visdomstand, hvis den får et hul, eller hvis der ikke bliver holdt ordentligt rent i området omkring, så der opstår hævelse, betændelse og tandpine.  

I sjældne tilfælde kan der, mens visdomstanden forsøger at vokse frem, blive skabt en blære fyldt med væske omkring visdomstandens krone (også kaldet en cyste), som kan være meget smertefuld, hvis den bliver inficeret. Hvis det er tilfældet, vil man fjerne visdomstanden sammen med cysten*.
*Denne tilstand diagnosticeres med et røntgenbillede.

Ondt i visdomstanden kan være utroligt smertefuldt, og bør straks undersøges, så en behandling af visdomstanden kan påbegyndes. Bestil din tid hos Aarhus Tandcenter allerede i dag – Din tandlæge i Århus.  

Fjernelse af Visdomstænder pris?

Det kan være svært at estimere, hvad prisen for fjernelse af en visdomstand bliver, da visdomstænder vokser forskelligt, ikke sidder ens og kan differentiere ift. sværhedsgraden af udtrækningen.  

Inden en pris for fjernelse af en visdomstand kan estimeres korrekt, er det nødvendigt med et røntgenbillede, som klarlægger visdomstanden inkl. rødder, og er der tale om en visdomstand i undermunden, er det mange gange nødvendigt at tage et panoramabillede af hele kæben, for at se røddernes retning og udstrækning i forhold til følenerven – begge dele er noget vi nemt kan klare på vores klinikker i Århus.  

Når røntgenbilledet er på plads, kan du og tandlægen sammen tale om, hvad der skal til for at fjerne din visdomstand. Tandlægen laver et prisoverslag til dig, så du ved nøjagtig, hvad det koster dig at få fjernet din visdomstand.

Se vores vejledende priser.

Fjernelse af visdomstand

Der er stor forskel på visdomstænder, og typisk siger man, at visdomstænder, som sidder i overmunden, er lettere at fjerne end dem i undermunden.

Når man skal have fjernet en visdomstand i overmunden, er det typisk ukompliceret, da tanden gerne vokser mere lige frem, rødderne typisk er mere samlet og tanden mange gange er synlig, hvilket gør det lettere at fjerne tanden - uden så meget postyr. Kæben i overmunden er også mere fleksibel, og tanden giver dermed nemmere slip fra kæben.

Det kan dog ofte være lidt mere ”besværligt” at fjerne en visdomstand i undermunden, da dens rødder typisk er mere spredte og i nogen tilfælde endda krøllede rundt om kæben. Tanden ligger typisk også mere skævt og kæben er mindre eftergivelig. Disse visdomstænder vil man fjerne ved en mindre operation. Du kan læse om hvilke problemer, som kan opstå, når visdomstænder vokser frem i afsnittet ”Hvorfor får man tandpine i en visdomstand?” ovenfor.

Skulle du have behov for at få fjernet en visdomstand i undermunden eller overmunden, så kontakt os og få en tid til undersøgelse. Vi har både røntgenapparater, som kan fotografere hele dit tandsæt og din kæbe, samt tandlæger, som laver disse operationer hver eneste dag. Så du kan føle dig i helt trygge og kompetente hænder, når du bestiller tid til fjernelse af visdomstænder hos Aarhus Tandcenters klinikker. Vores klinikker ligger i Århus C, Skejby, Højbjerg og Hasselager.

Operativ fjernelse af visdomstand

Det hurtigste og mest skånsomme, når man fjerner en visdomstand, er at trække den ud, som en hvilken som helst anden tand. Men skulle dette ikke være en mulighed pga. tandens placering eller udformning, så vil vi lave en operativ fjernelse af visdomstanden.  

Operativ fjernelse af visdomstanden foregår på den måde, at man lægger et lille snit i forlængelse med nabotanden, så man kan blotlægge visdomstanden og få fat rundt om, så den kan trækkes ud lige som normalt. Hvorefter man lukker hullet sammen med et par sting.  

Skulle visdomstanden ligge skævt eller rødderne være lidt krøllede omkring kæben, så vil tandlægen dele tanden op, så den let kan blive taget ud, og åbningen syes sammen.

Du kan få fjernet din visdomstand kirurgisk ved Aarhus Tandcenter. Kontakt os og bestil din tid.

For at undgå komplikationer har vi i Aarhus Tandcenter valgt, at tandlægerne Michael Kristensen og Peter Dahl Rasbech primært fjerner visdomstænder – både for klinikkens faste patienter men også for henviste patienter fra andre tandlæger. Du vil derfor være i gode og kompetente hænder, hvis du vælger Aarhus Tandcenter til at fjerne din visdomstand.

Selve operationen for at fjerne en visdomstand tager sjældent over ½ time.

Kan man fjerne to visdomstænder på én gang?

Ja, det er muligt at fjerne 2 visdomstænder på én gang, men dette vil oftest være visdomstænder i samme side af munden. Altså kan du godt få fjernet visdomstænderne i både over og undermund i samme side på samme dag, hvis du gerne vil.

Dog opfordrer vi ikke til at få fjernet 2 visdomstænder modsat hinanden – hverken i over eller undermund. Vi anbefaler det ikke, da vi så er nødt til at bedøve størstedelen af munden for at udføre behandlingen, samt at du opfordres til at spise i modsatte side de første dage efter behandlingen. Har du fået fjernet 2 visdomstænder modsat hinanden, vil dette ikke kunne lade sig gøre. Samtidig vil det blive sværere at holde rent, og du er dermed i større risiko for infektion. Vi gør dog en undtagelse, såfremt du vælger behandling under fuld narkose – fordi vi så laver så meget som muligt, mens du alligevel er helbedøvet og “sover” under behandlingen.  

Er det slemt at få fjernet en visdomstand?

Det er ikke slemt at få fjernet din visdomstand hos Aarhus Tandcenter. Behandlingen udføres meget skånsomt, smertefrit og effektivt af vores tandlæger Michael Kristensen og Peter Dahl Rasbech, som laver disse indgreb hver eneste dag, og er super dygtige inden for feltet.  

Du vil være under lokalbedøvelse, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at du skal få den bedste og mest behagelige oplevelse hos din tandlæge i Århus.  

Er du meget tandlægeskræk? Vi fjerner også visdomstænder under fuld narkose.

Kontakt os i dag og bestil din tid.

Tandlægeskræk og fjernelse af visdomstand

Er det HELT GALT og tør du slet ikke møde op hos tandlægen pga. din tandlægeskræk, men du har behov for at få fjernet din visdomstand eller anden behandling – så kan du ånde lettet op, fordi vi har løsningen!

Lider du af voldsom tandlægeskræk har du mulighed at få fjernet din visdomstand under fuld narkose hos Aarhus Tandcenter.

Aarhus Tandcenter tilbyder, som en af de få tandlæger i Århus, at udføre tandbehandling under fuld narkose. Du mærker og ser ikke noget, men vågner op efter veludført behandling.  

Ring og hør mere eller book din tid allerede nu.

Efter fjernelse af visdomstand

Efter fjernelse af en visdomstand anbefaler vi, at du følger vores vejledning vedrørende rensning af såret, kost m.m., så du får den bedste mulige oplevelse og resultat.

Vent med at spise
Så længe du er bedøvet, kan du let komme til at bide dig i læben, kinden eller tungen. Så vent med at spise til bedøvelsen er væk.  

Såret skal have ro
Skyl ikke munden de første to timer og undgå at suge i såret.

Du bør tage det stille og roligt efter fjernelsen af en visdomstand, altså bør du undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen. Så ingen motion og ingen løbeture – for at undgå høj puls og højt blodtryk. Du er ikke sygemeldt og kan sagtens tage på arbejde eller i skole dagen efter fjernelsen af en visdomstand – men sandsynligvis på smertestillende piller.  

Mundhygiejne
Det er vigtigt, at du sørger for god mundhygiejne efter operationen. Det er vigtigt, at du får børstet dine tænder, men IKKE selve såret. Du kan også med fordel fjerne resterende bakterier i munden med mundskyld (klorhexidin) indtil trådene er væk. Skyl aldrig på operationsdagen- men fra dagen efter 2 x dagligt i en uge og brug ikke tandpasta 1 time før eller efter skylning med klorhexidin.

Du vil få udleveret klorhexidin 0,1 – 0,2 % efter fjernelsen af en visdomstand hos Aarhus Tandcenter.  

Kost og rygning
Spis blød eller flydende kost og undgå indtagelse af for varm mad/drikkelse den første dag efter fjernelse af visdomstænder. Undgå at tygge i den side af munden hvor såret er. Rygning skal så vidt muligt undgås, da det forlænger sårhelingen.  

Blødning
Den første dag efter fjernelsen af en visdomstand er det helt normalt, at der kan sive blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet. Kommer der en regulær blødning, stoppes dette ved at bide sammen om gaze eller lignende i 15-30 min. Det kan være nødvendigt at skifte gazen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter lige kraftigt, bør du kontakte klinikken eller egen læge.  

Smertelindring
Der kan forekomme ømhed og smerter. Tag derfor smertestillende medicin efter behov. Fortsæt med at tage Panodil, Ibumetin eller lignende så længe det er nødvendigt. Ibumetin mindsker hævelsen. Det kan være nødvendigt med receptpligtig medicin.  

Du vil få udleveret smertestillende til de første dage efter fjernelsen af en visdomstand hos Aarhus Tandcenter.

Hævelse
Der kan forekomme hævelse de første dage, og kinden kan blive lidt blå/gul. Dette er helt normalt og vil fortage sig. Hævelsen er ikke udtryk for betændelse. Kolde omslag kan mindske hævelsen. Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller får du feber, bør du kontakte klinikken eller egen læge.

Der er mange bakterier i munden – og af og til kan der gå betændelse i såret. I så fald skal du hjælpes med antibiotika og bedes kontakte klinikken.

Fjernelse af tråde
Som udgangspunkt er vores suturer selvopløselige og skal ikke fjernes, så du slipper for et ekstra besøg hos tandlægen.  

Såfremt suturen skal fjernes, vil du blive informeret.  

I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret. Betændelsen vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver behandling af tandlægen. Kommer du i tvivl eller bliver usikker, kan du altid kontakte os og få råd og vejledning.

Dry socket
I ganske få tilfælde kan selve sårskorpen gå i opløsning før tid (typisk på 4. dagen) – og det bevirker at hullet i kæben står åbent for madrester og bakterier. Det vil give smerter i ca. 14 dage, hvorefter tandkødet lukker til af sig selv igen og smerterne forsvinder. Du kan opleve en meget dårlig smag eller ånde i disse 14 dage, men problemet udbedrer sig selv.

I svære tilfælde kan vi indlægge en lille selvopløselog gaze med nellikeolie, der får smerten til at forsvinde meget hurtigt. Dette vil til gengæld betyde en meget langsommere heling bagefter.

Alt dette vil vores tandlæge også informere dig om efter behandlingen.

Book din tid hos os allerede i dag

BOOK en TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11
No items found.