Øvrige kirurgiske tandbehandlinger

Hvad indebærer kirurgiske behandlinger og hvornår er de relevante?

Vi foretager alle typer af tandkirurgiske operationer på klinikken:

Rodspidsoperationer: Efter rodbehandlingen af en tand vil der i cirka 10-20% af tilfældene alligevel kunne udvikles betændelse omkring rodspidsen. Dette kan skyldes bakterier, der har overlevet i rodspidsen eller uden for rodspidsen. Det kan også skyldes små revner i roden, hvor bakterier fra mundhulen har adgang til roden. I disse tilfælde må der foretages en rodspidsoperation for at fjerne den kroniske betændelse.

Knoglegenopbygninger: Inden implantatoperationer skal kæben have en vis dimension (længde og bredde) i det område, hvor vi indsætter tandimplantatet. Skulle der være formodning om manglende knoglemasse, kan vi foretage en CT-skanning og danne os et nøjagtigt billede af situationen. Såfremt fundamentet er for spinkelt til tandimplantatet, kan vi genopbygge kæben med enten egen knogle eller kunstig knogle, hvorefter implantatet kan indsættes efter heling.

Tandkødskorrektioner: Nogle tænder har for meget tandkød (overvækst) og dette kan fjernes. Andre tænder har for lidt tandkød (lange tandhalse). I disse tilfælde kan en tandkødstransplantation dække roden igen.

Cystefjernelser: Cyster kan opstå mange steder i kroppen – også i kæberne – for eksempel i forbindelse med en visdomstand eller ved rødder, hvor der allerede er foretaget en rodbehandling eller der er brug for en rodbehandling på grund af rodbetændelse. De fleste cyster er heldigvis godartede og fjernes komplikationsfrit. Alle cyster sendes til mikroskopi for en endelig diagnose.

Hvordan foregår behandlingen/hvor lang er behandlingen?

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit.

Rodspidsoperationer:

 1. Under lokalbedøvelse foldes tandkødet væk fra rodspidsen
 2. Rodspidsen fjernes og betændelsen skrabes ud. Roden undersøges for revner, hvor bakterier kan risikere at komme ind igen. Såfremt roden er revnet eller flækket, kan tanden desværre ikke reddes og må fjernes
 3. Hvis roden er uden revner, lukkes den med en fyldning på rodspidsen, og tandkødet sys efterfølgende fint på plads

Afhængigt af antallet og beliggenheden af rødderne tager operationen mellem ½ og 1 time. Prognosen for en rodspidsoperation ligger på cirka 70% der heler og 30% der ikke heler. Dette skyldes, at der kan være revner på bagsiden af roden, som vi ikke kan se under operationen. Efter operationer i mundhulen er der forskellige forholdsholdregler, som vi anbefaler, du følger.

Knoglegenopbygninger:

 1. Under lokalbedøvelse åbnes til det område der skal genopbygges
 2. Efter vurdering af forholdene og mængden af fundamentet, der skal genopbygges, besluttes enten at anvende naturlig eller kunstig knoglemasse
 3. Den naturlige (egen) knoglemasse udtages typisk i undermunden ved visdomstanden. Den kunstige knoglemasse leveres på glas fra et laboratorium og er typisk malet okseknogle, der er renset, desinficeret og behandlet i en autoklave (en lufttæt trykkoger, der anvendes til sterilisation m.m.). I fremtiden vil det også være muligt at udvinde knoglemasse fra et (andet) menneske
 4. De kunstige knoglespåner anbringes i det område, hvor knoglemassen mangler og fungerer som skelet for din egen knogle, der vokser ind mellem spånerne. Dermed er det i sidste ende din egen, naturlige knogle, der holder på implantaterne (efter helingen har den kunstige knogle ingen funktion)
 5. Opbygningen skal hele i minimum 3 -6 måneder, før der kan fortsættes med den planlagte (implantat-) behandling. Selve operationen tager 1-2 timer.

Tandkødskorrektioner:

 1. For meget tandkød: Under lokalbedøvelse foretages fjernelse af overvæksten – typisk med laser. Fordelen ved laser er, at det ikke bløder efterfølgende, og helingen er meget ukompliceret uden større gener. Operationen tager ca. 15 min.
 2. For lidt tandkød: Der foretages en transplantation (typisk fra ganen) til den eller de pågældende tænder. Her sys det transplanterede væv ind under det eksisterende tandkød, der så forskydes op over tandhalsen og sys fast. Operationen tager ca. 1 time

Cystefjernelser:

 1. Under lokalbedøvelse foldes tandkødet til side. Herved skaber vi os et overblik over og får adgang til cysten
 2. Cysten løsnes forsigtigt fra underlaget og fjernes
 3. Tandkødet sys til igen, og vævsprøven sendes til mikroskopisk undersøgelse. Vi informerer dig, så snart vi har modtaget resultatet fra undersøgelsen. Selve behandlingen tager ca. 1 time

Efter operationer i mundhulen er der forskellige forholdsholdregler, som vi anbefaler, du følger, da de hjælper dig til at komme igennem behandlingen med så få gener som muligt.

Hvem laver behandlingen?

Tandlæge Michael Kristensen foretager de fleste kirurgiske indgreb på klinikken. Enkelte ukomplicerede visdomstandsoperationer foretages dog af klinikkens øvrige tandlæger.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Rodspidsoperation: En rodspidsoperation er sidste mulighed for at bevare en rodbehandlet tand, hvis der fortsat er betændelse ved roden. Operationen muliggør, at der sker heling omkring roden i kæben.

Knoglegenopbygninger: Vi bygger et solidt og holdbart fundamentet, der muliggør, at du kan få indsat et eller flere implantater.

Tandkødskorrektioner: Generelt forskønnes din tand, så proportionerne mellem tand og tandkød genoprettes. Roden dækkes, så den ikke er synlig, følsom eller udsat længere. Tandkødet stabiliseres, så det under korrekt børstning ikke trækker sig væk igen. Selve tanden får dermed en bedre prognose, – hvis tandkødet trækker sig helt ned ad roden, mistes tanden.

Cystefjernelser: Ved at fjerne cysten forebygger vi, at tænderne bliver presset og flytter sig, hvilket kunne have medført behandlingsbehov som tandregulering eller endda kæbebrud i yderste konsekvens.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Rodspidsoperation: Hvis ikke vi fjerner rodspidsen og får renset området for bakterier, vil der være stor risiko for bakteriel spredning til resten af kroppen. I sidste ende risikerer du at miste din tand. Dette svækker dit tandsæt og kan føre til forskydninger af dine øvrige tænder. Samtidig vil det have en indflydelse på, hvordan du tygger, snakker og smiler, hvilket igen vil have en effekt på din livskvalitet. Eneste alternativ er tandudtrækning, og tanden kan efterfølgende erstattes med et tandimplantat, en tandbro eller en protese.

Knoglegenopbygning: Mangler du knoglemasse for at vi kan foretage den nødvendige behandling som eksempelvis indsætte tandimplantater, er det nødvendigt at genopbygge knoglen. Det danner fundamentet for implantatet, hvilket ellers ikke ville kunne sidde ordentligt fast i kæben og dermed risikere at falde ud eller blive grimt. Ønsker du på ingen måde at få genopbygget knoglemasse, vil man kunne erstatte tandimplantatet med at indsætte en fast tandbro eller en protese.

Tandkødskorrektioner: Primært sikrer vi gennem behandlingen, at du får et sundt tandkød. I tilfælde af tandkødstransplantationer får din tand tilmed en bedre langtidsprognose. Derudover vinder du et flottere smil.

Cystefjernelser: Ved at fjerne cysten forebygger vi både mulig tandvandring og kæbebrud, hvilket selvsagt medfører ubehagelige gener og smerter. Derfor er det væsentligt at fjerne cyster, så snart de bliver opdaget, så de ikke vokser unødigt og kun forårsager så lidt skade som muligt.

Du kan booke din tid online. Let og hurtigt!

Rosensgade

86 19 17 11

Rosensgade 14, 8000 Århus C

Skejby

86 10 98 11

Skelagervej 7, 8200 Århus N

Hasselager

86 28 45 15

Hovedvejen 46, 8361 Hasselager

Anmeldelser fra Google

 • review rating 5  Absolut den bedste tandlægeklinik! Jeg begyndte for næsten et halvt år siden på Invisalign-behandling hos tandlæge Anne-Marie. Hun er ekstrem faglig dygtig og formår at omdanne ens ønsker til realitet ved at finjustere tænderne ned til mindste detalje. Det kan være overraskende svært at få formuleret, hvordan man ønsker at ens tænder ender med at se ud, men fortvivl ej - Anne-Marie kan læse dine tanker på det punkt 😉. Jeg er stadig i gang med Invisalign-behandlingen og havde oprindeligt tænkt mig at vente med at give en anmeldelse til jeg var færdig, men med Anne-Maries sans for detaljer og grundighed er jeg er overhovedet ikke i tvivl om at slutresultatet bliver eminent. Generelt har mine oplevelser hos Aarhus Tandcenter været aldeles positive. Atmosfæren på klinikken er præget af godt humør og venlighed. Jeg er ligefrem begyndt at glæde mig til at komme til tandlægen. Specielt vil jeg gerne takke Ann og Tina som har hjulpet til i min Invisalign-behandling. De er så søde og har hver især formået at gøre det til en behagelig og tryg oplevelse at sidde i stolen. Kan på det varmeste anbefale Aarhus Tandcenter på Rosensgade.

  thumb katerina bjerre knudsen
  4/24/2020

  review rating 5  Super behandling og rådgivning og altid en rigtig dejlig atmosfære i klinikken . Jeg er MEGET glad for min tandplejer og hendes engagement og indsats-tak for det 😄

  thumb Torben Hedegaard
  2/04/2020
 • review rating 5  Jeg havde en visdomstand som var meget generende. Med kun et par dages varsel fik jeg en tid til både røntgen og operationen. Jeg er meget imponeret over hvor hurtige og dygtige personalet er - meget professionelt.

  thumb Niels Jensen
  7/04/2019

  review rating 5  I over 20 år har Aarhus Tandcenter været min tandklinik. Klinikken er kendetegnende ved professionelt arbejde udført af et team af behagelige medarbejdere. Altid har de tid til at give en god vejledning. Så bedste anbefalinger herfra! Per Rasmussen

  thumb Per Rasmussen
  8/23/2019

Find os her

Vi har tre klinikker.

Den ene er centralt placeret i Rosensgade 14, midt i byen, tæt på Aarhus Domkirke. Der er parkering ved Dokk1, og hvis du er på cykel, kan du parkere lige uden for døren.

I Skejby er vi placeret i Skejby Centret, Skelagervej 7, 8200 Århus N. Der er parkering lige uden for døren. Bus 1A, 6A og 15 holder lige ved klinikken.

I Hasselager er vi placeret på Hovedvejen 46, 8361 Hasselager. Der er parkering lige uden for døren, og bus 1A holder lige ude foran.