Protese

Hvad er en protese og hvornår er den relevant?

En protese er en erstatning for en eller typisk flere manglende tænder. Specielt hvis du har mistet flere eller alle tænder, kan en protese være relevant. Der findes en delprotese og en helprotese. En delprotese består af akryltænder, der er monteret på et metalskelet med bøjler, som griber fat om dine tilbageværende tænder. På den måde vil en protese holdes på plads i din mund. En helprotese, der erstatter alle mistede tænder, ligger kun an mod gummen og har derfor ingen bøjler.

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit

Ved dit første besøg laver vi en grundig undersøgelse af dine tænder, dit bid, dine slimhinder, muskler og kæbeled. Der laves en vurdering af hver enkelt tand og dernæst lægges en behandlingsplan i samarbejde med vores protesetekniker. Planen indeholder en afklaring af, hvilke tænder, der er stærke og derfor kan bevares, samt hvilke tænder, der er svækkede og må fjernes. De tænder, som kan bevares, behandler vi ved at lave fyldninger, hvis der er huller, eller tandkroner, hvis de er stærkt destruerede. Såfremt tandkødet ikke er sundt, foretages en parodontosebehandling. Tænderne, der bevares, behandles inden protesen fremstilles, idet din nye protese herved kommer til at passe perfekt, og vi undgår udgifter til vedligehold fremadrettet, da vi ved, at disse tænder er stabile. Specielt parodontosebehandlingen er relevant, da eksempelvis tandsten på tænderne kan give et unøjagtigt aftryk. Ubehandlet parodontose kan desuden føre til, at du kan miste tænder, og så skal protesen laves om igen – hvilket vil medføre yderligere udgifter for dig. Er der tale om en udskiftning af en eksisterende, slidt protese, er saneringen af tandsættet ikke nødvendigt (da det allerede har fundet sted tidligere).

Efter en evt. forbehandling skal du på besøg hos vores tekniker, hvor der tages et silikoneaftryk af tænder og gummer, som protesen fremstilles efter.

Herefter indprøves en model af protesen i munden på dig for at sikre, at biddet og kosmetikken er korrekt.

Såfremt alt er perfekt, færdiggøres protesen og afleveres til dig.

Protesebehandlingen hos os foregår i tæt samarbejde med nogle af Aarhus’ dygtigste tandteknikere hos Rene La Cour www.tnd.dk

Hvem laver behandlingen?

Tandlægerne foretager undersøgelsen, vurderingen og behandlingen af tandsættet. Tandplejerne står for eventuel parodontosebehandling. De kliniske tandteknikere står for fremstillingen af selve protesen.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Du får erstattet dine manglende tænder, så din tyggeevne og kosmetikken på dit tandsæt bliver forbedret på den nemmeste og billigste måde. Specielt hvis du mangler flere tænder, er protesebehandlingen en god og økonomisk løsning, da du får erstattet alle manglende tænder på én gang.

Hvad bør jeg være opmærksom på ved proteser?

Du må regne med, at proteserne ikke giver helt den samme komfort, som dine egne tænder, faste tænder, tandbroer eller tandimplantater. Metalskelettet fra protesen fylder mere end dine egne tænder, og bøjlerne kommer til at være synlige. I ganen i overmunden vil der være en ganeplade i enten akryl eller metal. Pladen vil typisk ændre følsomheden for temperatur og smagen af den mad, du spiser, og kan derudover have indflydelse på din tale.

For at holde proteserne rene skal de tages ud og rengøres hver dag. De skal desuden skylles efter måltider. Tyggefornemmelsen er ikke den samme, idet tænderne blot ligger an mod gummen og ikke, som tænder gør, sidder fast i kæben.

Desuden vil der, over tid, være udgifter efterfølgende i forbindelse med vedligehold af protesen til rebaseringer/underforinger (tilpasning af protesen når gummen ændrer sig) samt til udskiftning af slidte tænder.

Du kan booke din tid online. Let og hurtigt!

Rosensgade

86 19 17 11

Rosensgade 14, 8000 Århus C

Skejby

86 10 98 11

Skelagervej 7, 8200 Århus N

Hasselager

86 28 45 15

Hovedvejen 46, 8361 Hasselager

Find os her

Vi har tre klinikker.

Den ene er centralt placeret i Rosensgade 14, midt i byen, tæt på Aarhus Domkirke. Der er parkering ved Dokk1, og hvis du er på cykel, kan du parkere lige uden for døren.

I Skejby er vi placeret i Skejby Centret, Skelagervej 7, 8200 Århus N. Der er parkering lige uden for døren. Bus 1A, 6A og 15 holder lige ved klinikken.

I Hasselager er vi placeret på Hovedvejen 46, 8361 Hasselager. Der er parkering lige uden for døren, og bus 1A holder lige ude foran.