Hvis du har mistet en eller flere tænder, kan man erstatte den eller disse med en såkaldt fast tandbro.
Hvis du har mistet en eller flere tænder, kan man erstatte den eller disse med en såkaldt fast tandbro. Hvordan du takler tabet af en tand er meget individuelt alt efter hvilken tand, der er tale om, og om der er tale om flere tænder. Erstatning af tandtab kan være fordelagtigt både af funktionelle grunde (stabilisering af tænder og bid) samt af personlige grunde, da det ofte giver øget livskvalitet, når du kan tygge ubekymret uden huller i tandrækken. Broen vil sidde fast og fungere ligesom dine egne tænder tidligere har gjort.
Vi kan komme med en vurdering af, om tandmanglen er problematisk for dine andre tænder og din kæbes sundhed. Du vil altid blive grundigt inddraget i beslutningsprocessen, og vi erstatter kun de tænder du mangler.
En tandbro består af bropiller og mellemled. Bropillerne er tænderne ved siden af den eller de tænder, du har mistet. Mellemleddet/leddene er erstatning for den eller de mistede tænder. Bropillerne slibes til, og der fremstilles tandformede skaller, som omslutter og beskytter disse. Mellem disse har teknikeren pålimet den eller de manglende tænder i porcelæn. En tandbro består derfor som minimum af 3 sammenhængende tænder/kroner (2 bropiller og 1 mellemled) men kan laves i helt op til 14 sammenhængende led (hvis eksempelvis en hel overmund eller undermund skal reetableres). Broen limes fast på bropillerne og fungerer som dine egne tænder. Med tandfarvede broer kan man opnå et meget naturtro og æstetisk flot resultat.
Her på klinikken fremstilles en tandbro ved hjælp af CAD/CAM teknologi og består i langt de fleste tilfælde af porcelænskeramik. Dette giver en både stærk og æstetisk løsning – dvs. tandbroen ligner de naturlige tænder. Der findes mange forskellige typer porcelæn med forskellige egenskaber, alt efter om det for eksempel er styrke eller farvespil, der er de vigtigste parametre. Enkelte gange laver vi også tandbroer med metalforstærkning – vi rådgiver om, hvad der er bedst til netop dit behov.
Behandlingen er relevant, hvis der mangler en tand og de tænder, der skal være bropiller, på sigt må forventes at skulle krones på grund af eksempelvis store fyldninger.
Broen kan principielt ses som sammenloddede kroner. Så ved en brobehandling pakkes bropillerne samtidigt ind og beskyttes dermed. På den måde inkluderer broprisen to eller flere kroner alt efter antallet af bropiller.
Broen hindrer, at de øvrige tænder flytter sig, hvilket ellers kan medføre, at biddet ændres, og du derfor tygger dårligere. Ved mistede fortænder gør broen det muligt at smile naturligt igen.
Skulle du være i den situation, at nabotænderne til den tand, du mangler, er intakte eller ses med små fyldninger, vil det være uhensigtsmæssigt at bore meget i sådanne tænder for at få en bro til at passe. I et sådant tilfælde vil dine tænder være bedre tjent med en ny nabo i form af et implantat.
Som alternativ til at behandle med en fast bro, kan et tandimplantat eller en protese også anvendes.
Tandimplantater vil typisk anvendes, hvis bropillerne (nabotænderne) er sunde og raske tænder uden større fyldninger. I så fald vil vi fraråde, at der bores på dem, hvilket vil være nødvendigt, hvis der skal laves en bro.
En protese er, i modsætning til broen, en aftagelig erstatning af den manglende tand. En protese vil kræve, at du dagligt tager den ud af munden for at rengøre den, eksempelvis når du har spist, i modsætning til broen, der blot skal børstes som dine egne tænder.
Vi anbefaler altid at erstatte manglende tænder, så din tyggefunktion bevares.
Først renses tænderne, der skal være bropiller, for gamle fyldninger og eventuelle huller.
Derefter opbygges bropillernes fundament og retableres, hvilket i nogle tilfælde indebærer anbringelsen af stifter i rødderne.
Herefter slibes tænderne til, så de får en facon, der gør, at den kommende bro får godt fat omkring tanden og roden. Dermed sikres bedst mulig holdbarhed og styrke.
De tilslebne tænder (samt nabotænder, modstående tænder og biddet) skannes med vores 3D-skanner.
Filen med optegnelserne fra skanningen sendes direkte til vores tandteknikere (Dentolab i Viborg), der fremstiller selve broen ved hjælp af moderne CAD/CAM teknologi. Denne proces tager ca. 14 dage. I mellemtiden får du en midlertidig plastbro, der beskytter tænderne.
Når broen er lavet færdig, kontrolleres den i munden og røntgenfotograferes for at sikre, at pasformen er perfekt, også de steder vi ikke kan se med det blotte øje. Når både du og vi er tilfredse, limes den fast ned over tænderne, herved lukkes hullet ved den eller de manglende tænder, og du vil føle det, som var det dine egne tænder igen.
Afhængigt af antallet af bropiller tager første del af behandlingen 1½-4 timer. Når den endelige bro skal sættes fast, tager det typisk 45 minutter.