Behandling

Tandimplantater

Er du kommet i den uheldige situation, at du har mistet en eller flere tænder, så kan problemet løses med implantater. Vi kan hjælpe dig, uanset om du kommer med de højeste æstetiske krav til erstatning af en fortand, eller om der er tale om en manglende kindtand, der giver dig manglende tyggefunktion.

Har du et ønske om en implantatbehandling, vil du blive mødt af tandlæge Michael Kristensen og Peter Dahl-Rasbech, der udfører alle implantatbehandlinger i Aarhus Tandcenter. Michael har høstet flere internationale anerkendelser for sit arbejde. Han har fået 8 cases udgivet internationalt i implantatmagasinet Starget. Af verdens største implantatproducent, Straumann, er han udvalgt som “Global Expert”, og Aarhus Tandcenter er “Center of Excellence”. Michael er indtil nu den eneste tandlæge i Europa til at lave instruktionsvideo for netop Straumann.

Så du er i meget erfarne hænder hos os. Bestil din tid her.

Hvad er et tandimplantat?

Har du mistet en eller flere tænder, kan det være en fordel at erstatte den/dem med et tandimplantat. Et implantat er en kunstig tandrod, som er fremstillet af titan. Titan er meget vævsvenligt, hvor kæbebenet vokser helt ind til implantatoverfladen. Det betyder at implantatet på den måde gror fast i kæben og kan bruges til tygning. Tandimplantatet opereres ind i kæben, hvor tanden eller tænderne mangler.

Når tandimplantatoperationen er gennemført og såret er helet, kan implantatet enten forsynes med en porcelænskrone, en tryklås til en protese eller bære en fast tandbro.  

Fordelen ved tandimplantater er, at du kan få en erstatning af dine mistede tænder, som føles så tæt på dine egne naturlige tænder som muligt.  

Hvis du har mistet en eller flere tænder, er det vigtig, at du får dem erstattet. At mangle tænder har både en indvirkning på den måde du tygger og taler på, dit bid samt dit udseende og smil og dermed også din livskvalitet.

Går du og overvejer et tandimplantat, så bestil tid til forundersøgelse allerede nu hos vores klinikker i Århus.

I videoen herunder kan du se Michael Kristensen demonstrere, hvordan en tandimplantatbehandling foregår:

Tandimplantat pris

Hvis du har mistet en tand, foretager vi først en grundig undersøgelse af dine behov og præsenterer de muligheder, der findes inden for tandimplantater, proteser, tandbroer og tryklåse. Vi giver dig uddybende information og rådgiver omkring hvilken løsning, der er være bedst egnet til netop dig.  

Det er altid meget individuelt, hvad der er den rigtige løsning for dig og dine tænder. Faktorer som mængde og type af kæbeben, tandkød, måden du smiler på, dit sammenbid, dit helbred samt mange andre faktorer kan have en betydning for den løsning, der netop passer til dig og din mund.

Vi ved at rygning og sukkersyge har en dårlig indflydelse på din heling – derfor spørger vi ind til det. Det samme gælder tidligere eller nuværende parodontose samt om du lider af knogleskørhed. Alder er til gengæld ingen hindring – vi har lavet implantater på patienter langt over 90 år.  

Vi vil ud over denne indledende samtale omkring din historik, dit helbred og dine ønsker typisk tage et røntgenbillede af det tandløse område – enten et almindeligt røntgen, et panorama røntgen eller en CT—scanning for at vurdere mængden af kæbebenet og se om der er behov for knoglegenopbygning. Fordelen ved en CT-skanning er at den viser kæben i 3D, nerveforløb mm.  

Efter den indledende undersøgelse og konsultation, der typisk varer 20-30 minutter, får du udleveret et overslag med den præcise pris på dit nye tandimplantat. Dette kan du tage med hjem for at overveje din beslutning, hvis du har behov for det. Derudover er du også meget velkommen til at stille yderligere spørgsmål efter du er kommet hjem - både ift. dit nye tandimplantat og selve behandlingen. Blot skriv eller ring til os.

Har du manglende tandanlæg og er godkendt til erstatning fra regionen – så sørger vi for ansøgningsprocessen for dig – så skal vi blot afvente denne godkendelse, før vi kan indsætte implantatet. Der er typisk ingen egenbetaling i dette tilfælde.

Kommunen derimod giver kun sjældent tilskud til implantatbehandling – så du skal regne med fuld egenbetaling her.  

Når du har besluttet dig for en behandling, laver vi en endelig tidsplan, som passer til dit behov. Det er vigtigt for os, at du føler dig tryg ved behandlingen, så du har til enhver tid mulighed for at stille spørgsmål eller søge råd hos os, hvis du skulle være i tvivl om noget i forbindelse med implantatet.

Se en estimeret pris for et tandimplantat.

Hvordan foregår tandimplantatsoperationer?

Ved selve implantatindsættelsen lægges selvfølgelig først lokalbedøvelse i det område, hvor implantatet skal indsættes, så operationen er helt smertefri. Derefter foldes tandkødet til side, og der bores et mindre hul i kæben, hvor implantatet indsættes og passes nøjagtigt i. Herefter sys tandkødet tæt op omkring implantatet igen.

Selve operationen af implantatet er udramatisk og skånsom og tager sjældent mere end en time.

Er det fortanden, der bliver behandlet, indsætter vi selvfølgelig, af kosmetiske årsager, enten en midlertidig plastkrone eller limer en plasttand eller en plastbro på nabotænderne, mens vi venter på kæbens heling.  

Efter 2-3 måneder er implantatet groet fast i kæben og dermed klar til at blive belastet med en tandkrone, tryklås eller tandbro – afhængigt af hvad du har valgt. Vi tager på dette tidspunkt en skanning af det tandløse område, Implantatet og dit bid, som sendes til vores tandteknikere, der fremstiller tanden eller tænderne i løbet af 14 dage. Det tager ca. 30 minutter at montere tandkronen på implantatet i munden, når den er fremstillet.

Avancerede implantatbehandlinger

Hos Aarhus Tandcenter har vi stor erfaring inden for implantater. Vores egen tandlæge Michael Kristensen afholder også kurser om disse behandlinger for andre tandlæger over hele landet. Derudover er han også tidligere udnævnt af implantatproducenten Straumann som “Global Expert”.

Derfor kan vi også tilbyde de mest avancerede Implantatbehandlinger så som:  

“Tænder på en dag” eller ”tænder på en time” hvor alle tænder kan erstattes med en fastsiddende implantatbro samme dag.  

Guidet kirurgi: I nogle tilfælde kan vi helt undgå at skære og sy i tandkødet. Med udgangspunkt i en CT-skanning kan vi planlægge operationen på computeren og indsætte implantatet i den korrekte position uden at folde tandkødet til side. Ved hjælp af en styreskinne, der placeres i munden, fremstillet efter computermodellen, kan implantatet placeres i den helt korrekte position uden at skære og sy.  

Immediat implantat: I udvalgte tilfælde kan vi sætte implantatet i, samtidigt med at vi trækker den dårlige tand ud – og i bedste fald lave en tandkrone samme dag. Så slipper du for flere indgreb og  for at gå tandløs i mellemtiden. Denne mulighed kan også benyttes, såfremt alle tænder er dårlige og skal fjernes. Her kan vi lave en ny fast tandbro samme dag.

Zirkonium implantater: Implantater fremstillet af porcelæn i stedet for titan er på vej ind på markedet. Der er endnu kun kort opfølgning på disse – men de synes at have samme prognose som titanimplantater. Zirkon implantater er dog fortsat noget dyrere end de traditionelle tandImplantater i titan.  

Knoglegenopbygning: Såfremt kæbebenet er svundet, kan der blive behov for genopbygning af kæben forud for implantatindsættelsen eller samtidigt med denne. Vi udfører alle typer knoglegenopbygninger – herunder sinusløft – så tandimplantatbehandling bliver muligt selv med udtalt knoglesvind.  

Tandimplantat, Hvor lang tid tager det?

Selve tandimplantatoperationen tager sjældent mere end 60 minutter. Skal der fjernes en tand inden, skal denne tid dog tillægges.

Når operationen er overstået og implantatet er på plads, går der ca. 2-3 måneder før helingsprocessen er overstået og implantatet sidder fast.  

Når tandimplantatet er helet, tager vi en skanning til den nye tandkrone, som fremstilles hos vores tandteknikere på ca. 14 dage, hvorefter tandkronen monteres på implantatet. Monteringen af tandkronen tager ca. 30 minutter.

Gør tandimplantater ondt?

Selve tandimplantatsoperationen gør ikke ondt, da du vil være under lokalbedøvelse.  

Det er tandlægerne Michael Kristensen og Peter Dahl-Rasbech, som udfører operationerne til tandimplantater hos Aarhus tandcenter. Tandlægerne laver flere af disse behandlinger dagligt, så du kan være helt tryg, når du bliver behandlet hos Aarhus Tandcenter. Du er i professionelle hænder.  

Efter overstået operation vil du opleve lidt smerter og hævelse de følgende dage. Det er typisk værst på 2-3 dagen og væk igen senest efter en uge. De fleste klarer sig med få smertestillende tabletter i denne periode. Ved større knogleopbygninger skal der tages flere smertestillende og også regnes med mere hævelse efter operationen.  

Når først den indledende heling de første 1-2 uger er overstået, vil du ikke længere opleve nogen smerte.

Bestil din tid allerede i dag.

Tandimplantaters holdbarhed

Tandimplantater er noget af det mest sikre vi kan udføre – og har været brugt i over 50 år nu. Undersøgelser viser, at efter 10 år sidder over 95 % af indsatte implantater fortsat i munden.  

Da implantatet jo er lavet af titan og kronen er lavet af porcelæn, kan der ikke gå hul i et implantat modsat naturlige tænder.  

Men der kan stadig komme tandkødsbetændelse eller parodontose omkring implantater – som omkring de naturlige tænder. Undersøgelser viser, at ca. 10-15 % har problemer med parodontose på implantater efter 10 år – primært rygere, patienter med sukkersyge samt patienter, der tidligere har haft parodontose på egne tænder.  Dette skal naturligvis behandles.  

Desuden kan porcelænskronen med årene blive slidt og gå i stykker – kronen kan dog udskiftes uden yderligere operation. Ifølge undersøgelser  har 10-15 % så meget slid på kronen efter 10 år, at den skal skiftes.  

Så langt de fleste (70 %) har ingen problemer med deres tandimplantater – selv efter 10 års brug.

Tandbro eller implantat?

Er du i tvivl, om du skal vælge et tandimplantat med krone eller en tandbro? Det kan vi godt forstå, der er også meget at tage i betragtning.  

Det bedste, du kan gøre, er at tage en samtale med din tandlæge omkring fordele og ulemper. Hos Aarhus Tandcenter tilbyder vi en implantatforundersøgelse, så du i samarbejde med tandlægen kan tage den helt rigtige beslutning for dig med hensyn til tandbro eller implantat. Ring og bestil din tid allerede i dag.

Et implantat kan sagtens kombineres med en tandbro, hvis der er tale om flere mistede tænder.  

Er der kun tale om én mistet tand, kan både en tandbro og et tandimplantat med krone være løsningen. Den store forskel mellem disse er, at et tandimplantat med krone er en titan skrue, som fastsættes i kæben, hvorpå der kan monteres en krone, så den ligner og føles som en naturlig tand. Hvorimod en tandbro er en bro, som bygges mellem 2 eksisterende tænder, hvorpå broen også fæstnes. En bro kræver en tilslibning af de 2 bærende tænder, så broen nemt kan monteres, mens tandkøbet og kæben forbliver urørt af indgrebet

Såfremt der i forvejen er store fyldninger på de eksisterende tænder, er en tandbro oplagt. Hvis dine egne tænder er intakte, er implantatet mest oplagt, så vi ikke borer på dine sunde tænder. Men mange faktorer – herunder også dit bid – spiller ind.  

Leder man efter en langtidsholdbar løsning til at erstatte den manglende tand, kan både en tandbro og et tandimplantat være en oplagt mulighed. Tandbroen kan typisk afleveres inden for 2 uger, mens det typisk tager 2-3 måneder, fra man har indsat implantatet til kronen kan påsættes og man opnår sit ønskede resultat. Man kan af kosmetiske årsager og i udvalgte tilfælde påsætte en midlertidig krone af plastik i mellemtiden, hvis tandimplantatet sidder et synligt sted.

Læs mere om tandbroer.

Stifttand eller implantat?

Skal du have en stifttand eller et tandimplantat? Dette spørgsmål kan nemt besvares, da det afhænger af, om der er en sund rod tilbage eller ikke. Har du mistet noget af en tand, men roden stadig er intakt, så kan man vælge at indsætte en stifttand. En stifttand er en tandkrone, som sættes fast på roden af den gamle tand – altså er det nødvendigt at der stadig er rødder til stede.  

Har du mistet hele din tand inkl. rod, er tandimplantatet din løsning. Tandimplantater fæstnes i kæben via en titan skrue, hvor der efter heling påsættes en tandkrone, en protese, en tandbro eller en tryklås.

Uanset om du overvejer en stifttand, et implantat, en tandbro eller andet, så ring til os, så vil vi sammen undersøge, hvad der er mest oplagt for dig og din situation.

Læs mere om stifttænder.

Hvorfor vælge Aarhus Tandcenter?

Når man skal have sat et implantat i, kan det være en fordel at vælge en tandlæge, som sætter implantater i på daglig basis, flere gange om dagen. Dette sikrer en stor erfaring, samt sikrer at tandlægen er klædt på til at løse enhver udfordring, som din behandling kan byde på.

Hos Aarhus Tandcenter udfører vores tandlæger Michael Kristensen og Peter Dahl-Rasbech alle vores implantatbehandlinger, så du er sikret den størst mulige faglighed og ekspertise under din behandling. Begge tandlæger udfører flere implantatoperationer på daglig basis, og har derfor både viden, udstyr og erfaring til at løse eventuelle udfordringer undervejs og dermed følge din behandling sikkert i mål.

Derudover er begge tandlæger kursusgivere inden for kirurgi, hvor de er ude og undervise andre tandlæger i hele Danmark.

Samtidig er Aarhus Tandcenter globalt anerkendt for sit implantat arbejde, hvor klinikkerne tilmed er udnævnt til ” Center of Excellence” og "Global Expert" af verdens største og mest veldokumenterede implantatleverandør Straumann.

Er du ikke patient på klinikken, er det ingen hindring, da vi modtager henvisninger fra tandlæger fra hele Danmark på daglig basis. Så ønsker du at få lavet dit implantat hos Aarhus Tandcenter, henvend dig blot til din egen tandlæge, og tandlægen vil lave en henvisning til os, hvorefter vi kontakter dig for en tid.

Vi håber at se dig på en af vores afdelinger i Århus ogomegn. Kontakt os her.

Book din tid hos os allerede i dag

BOOK en TID
ELLER RING: +45 86 19 17 11
No items found.