Hvad består en bidbehandling af og hvornår er den relevant?

En bidbehandling skaber optimale forhold for tænder, kæbeled og muskler. Bidbehandlingen foretages af flere grunde:

  • Du har allerede selv oplevet problemer som eksempelvis hovedpine, knæk i kæbeleddene, ømme/trætte muskler i ansigtet, ømme tænder, hyppigt knækkede fyldninger, nedslidte fortænder.
  • Vi undersøger dine tænder og kan se, at du har stor risiko for at få problemer. Hos os er forebyggelse meget vigtigt. Vi er trænede i at se efter de små tegn, der er på eksempelvis slid og uhensigtsmæssig belastning.

Med en bidbehandling har du dermed mulighed for at have sunde og flotte tænder hele livet!andling

Mere om bidbehandlingen

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit.

  1. Først afslappes kæbemusklerne, så kæbeled og muskler kan komme i hvileposition. Eventuelt kan det være nødvendigt med en forudgående kort bideskinnebehandling, hvis musklerne er så anspændte, på grund af lang tids forkert brug, at de ikke kan bringes i hvileposition. Bideskinnebehandlingen varer typisk nogle få dage eller uger, og ophæver det nuværende sammenbid, så muskler og led ikke præges af tændernes placering.
  2. Herefter registrerer vi, hvordan du bider sammen i hvilepositionen (den optimale position for ikke at overbelaste tænder, led og muskler). Der tages et aftryk af dine tænder, hvorfra et sæt modeller af dine tænder fremstilles.

Selve undersøgelsen af muskler, kæbeled og bid tager ca. 45 minutter.

  1. Modellerne af tænderne monteres herefter i en kæbeleds simulator ud fra de registreringer, vi har foretaget (En kæbeleds simulator er et apparat, som kan simulere, hvordan tænderne står i forhold til hinanden, når kæberne bevæger sig.) Herefter kan ubalancerne analyseres og der kan lægges en plan for den videre behandling.
  2. Den egentlige behandling kan bestå af følgende elementer: en bideskinne, let beslibning af tænderne, genopbygning af tænderne med enten plast eller porcelæn, tandregulering eller en kombination af disse. Det lyder mere kompliceret end det er, men det er et fantastisk redskab til at hjælpe dig. Når analysen er lavet præsenter vi mulighederne for dig og finder sammen den behandling, der passer bedst til dig! Afhængigt af behovet tager behandlingen fra et enkelt besøg (let beslibning af tænderne) til flere besøg (genopbygning af tænderne) til jævnlige besøg (tandregulering).
Hvem laver behandlingen?

Tandlæge Anne-Marie Bojer udfører primært klinikkens bidfunktionsundersøgelser og -behandlinger.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Det afhænger helt af, hvilke symptomer du har:

Hvis du lader os hjælpe dig, inden du selv mærker symptomerne på mulige ubalancer, vil du på lang sigt have sundere tænder og færre tandudgifter, da vi så kan gribe ind i tide, inden skaderne sker.

Hvis du allerede har symptomer, vil du gennem behandlingen opnå symptomlindring og hvis der ikke er sket permanente skader på vævet, kan symptomerne forsvinde helt. Det betyder, at du eksempelvis kommer til at have mindre hovedpine, færre muskel- og ledsmerter, opnå et bedre sammenbid og tyggeevne samt have mindre slidte og ømme tænder. Dette giver øget velvære og dermed større livskvalitet!

Når fortænderne genopbygges får du genskabt dit smil, hvilket oftest medfører både større selvtillid og dermed også større livskvalitet! Det er en af de største gaver for en behandler at se patienten smile igen!

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

I dag har de fleste et ønske om at bevare deres tænder i en rimelig god stand hele livet og uden at opleve smerter! Når biddet er i balance får tænderne færre skader. Det betyder, at de holder længere, er i bedre stand, gør ikke ondt og koster færre penge på lang sigt!

Læs også nedenfor om, hvordan vores patienter oplever bidbehandlingen i Aarhus Tandcenter.

Læs om Benny, som fik rettet sit bid og endelig kunne tygge uden at knække sine tænder

Jeg havde allerede mistet 2 tænder, fordi jeg tyggede ”skævt”, og da jeg blev ved med at knække flere tænder, foreslog tandlæge Anne-Marie Bojer, at jeg med fordel kunne få foretaget en bidbehandling hos hende i Aarhus Tandcenter. Efter vi startede på behandlingen, fandt vi ud af, at i stedet for at bide ”normalt” ovenpå hinanden, så gled mine tænder på hinanden, når jeg tyggede og bed sammen. Da jeg har et ret kraftigt bid med kraftige kæber, førte dette til at mine tænder knækkede. Anne-Marie fik justeret mit bid, så jeg i dag har fornemmelsen af at bide ”normalt” sammen. Det utrolige er, at det først er nu, bagefter behandlingen, at jeg er blevet opmærksom på, hvor skævt jeg tyggede før og hvor meget tænderne gled imod hinanden. Jeg skulle i starten lige vænne mig til det nye bid, men alt i alt er jeg super tilfreds, nyder det og føler, at jeg gennem behandlingen har fået mere livskvalitet end tidligere!

Jeg er derfor glad for, at jeg gik i gang med behandlingen og har fra start følt mig i gode hænder hos tandlæge Anne-Marie Bojer. Da jeg har været patient i Aarhus Tandcenter i flere år, kendte jeg hende jo godt. Jeg er generelt glad for at komme på klinikken, selvom jeg ikke synes at tandlæge besøg er det mest spændende i verden, så jeg havde tiltro til, at hun nok skulle løse opgaven. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg kunne forvente, men følte virkeligt hos hende at jeg kunne læne mig tilbage og så ville jeg få det bedste, jeg kunne få. Jeg var på intet tidspunkt i tvivl om, at det var det rigtige, hun gjorde og følte mig i gode hænder igennem hele behandlingen.

Hun er rigtig god til at oplyse i processen, hvad hun foretager sig og hvorfor. I klinikken anvender de det nyeste udstyr, så jeg kunne følge med i udviklingen ved hjælp af de afstøbninger, billeder og 3D visualiseringer, som hun viste og forklarede mig i forløbet. Samtidig er jeg positiv overrasket over, hvor omfattende hendes arbejde ”bagved” behandlingen er. Det gælder både forberedelsen og det sideløbende arbejde. Jeg troede oprindeligt, at behandlingen måtte være ret ligetil, men jeg kunne se ud fra de ting, jeg fik vist i forløbet, at der ligger en masse arbejde bag at få rettet sit bid.

Hendes konstante oplysning om, hvad hun foretager sig, har været væsentlig for min oplevelse af behandlingen. Hun er god til at forklare tingene og det føles rart, at hun giver sig god tid til det. Hun er generelt meget serviceminded og åben som person, og det har jo også en afsmittende effekt på mig som patient, når jeg sidder til behandlingen hos hende. Hun presser aldrig på og er opmærksom på, at jeg har det ok i løbet af behandlingen. Det er også væsentlig for mig som patient, da jeg som tidligere nævnt ikke er så glad for at gå til tandlæge.

Jeg har generelt altid været tilfreds og glad ved at komme i Aarhus Tandcenter. Her har jeg intet at udsætte og kun haft positive oplevelser. Du får altid en god behandling og her bliver tingene gjort, og det gælder hele vejen rundt. Der er flere i min familie, som også er patient i Aarhus Tandcenter igennem flere år. Jeg kan derfor varmt anbefale både tandlæge Anne-Marie Bojer, hendes bidbehandling samt Aarhus Tandcenter generelt.

Benny Frank Sørensen