Hvad er en facade behandling og hvornår er det relevant?

En facade er en tynd skal af enten porcelæn eller plast, der limes direkte på tandens overflade, hvis tanden enten i form, farve eller overflade har behov for et pænere udseende.

Der findes 2 materialer til facader: Plast og porcelæn.

Mere om facade behandlingen

Hvornår bruges plast og hvornår bruges porcelæn?

Plast facader bruges ofte, hvis man ikke ønsker at bore på tænderne, idet plast kan limes direkte på og tilpasses tændernes overflade. Denne behandling er derfor meget skånsom for tænderne.

Plast bruges også i tilfælde, hvor økonomi er en begrænsende faktor, idet plast facader er billigere end porcelænsfacader.

Porcelæn facader bruges ved behov for optimal æstetik, da overfladen på porcelæn er uovertruffen med hensyn til farvestabilitet og overflade struktur.

Vi rådgiver dig selvfølgelig om, hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig og dine tænder.

Inden behandlingen foretages, laves der oftest en prøveopsætning, så du kan se, hvordan behandlingen kommer til at se ud og være med til at bestemme udseendet af dit smil.

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Plast facader:

Behandlingen foregår ved, at tandoverfladen forbehandles og herefter limes plasten direkte på tanden, mens du ligger i stolen. Det tager ca. 45-60 minutter per tand, før den er færdig. Behandlingen er selvfølgelig smertefri.

Porcelæn facader:

Ved porcelænsfacader er det nødvendigt at fjerne lidt af emaljen på tænderne. Heldigvis sker der lige nu en rivende udvikling inden for denne type behandling, så den bliver mere og mere skånsom for tænderne. Vi følger selvfølgelig med i de nyeste metoder, for at kunne hjælpe dig bedst muligt med mindst mulige indgreb i tanden.

Behandlingen foregår ved, at tænderne pudses til, herefter scannes tænderne og der fremstilles midlertidige facader.

Filen med scanningen sendes til vores dygtige danske tandteknikere, der håndoplægger porcelænet i 7-8 forskellige porcelænslag og farvenuancer, så det er skræddersyet til dig. For at der opnås det bedste resultat, skal du til individuel farveprøve og indprøvning af facaderne hos teknikkerne.

Efter en periode på ca. 14 dage indprøves facaderne på klinikken, og når både du og vi er tilfredse, limes de fast på tandoverfladen.

Hvem laver behandlingen?

Behandlingen kan foretages af alle klinikkens tandlæger.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Et smukt smil på en skånsom måde.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

En facade er en kosmetisk behandling, og vigtigheden af den kan derfor henføres til øget velvære og glæde ved dine tænder og dit smil.

Alternativet til dette er tandregulering, men tandregulering kan kun ændre på tandstillingen og ikke på form eller farve og kan derfor ikke løse alle problemstillinger.

Læs også om følgende patient, der var utilfreds med mellemrummet mellem sine fortænder og som han fik behandlet i Aarhus Tandcenter. Han udtaler bl.a. : “Jeg er nok den gladeste patient, som Aarhus Tandcenter har! Jeg er vældig glad for både min nylige facade behandling og generelt for at gå i klinikken.”

Før

Efter

Læs mere om patientens oplevelse i Aarhus Tandcenter

I 15 år har jeg været patient i Aarhus Tandcenter. Først blev jeg behandlet af tandlæge Birthe Stoumann, der i mellemtiden er gået på pension, og bliver nu behandlet af tandlæge Anne-Marie Bojer. Jeg henvendte mig til klinikken sin tid, fordi jeg havde hørt godt om den fra både min kone og svigermor, som også går i klinikken, og fordi jeg havde haft dårlige erfaringer andre steder. Og jeg synes at både tandlæge Birthe Stoumann og Anne-Marie Bojer gør et godt stykke arbejde – der er aldrig noget ”bøvl”, når du er til behandling hos dem.

Det var Birthe, som anbefalede at få Anne-Marie til at kigge på mine fortænder, da jeg udtalte, at jeg var lidt utilfreds med mellemrummet mellem dem. Af æstetiske årsager ville jeg gerne have et smukkeres smil. Da dette er Anne-Maries fokusområde, var det nærliggende, at Birthe ”henviste” mig til hende. Det gav dog også mening ud fra den betragtning, at når Birthe gik på pension, så ville jeg gerne have en efterfølger, som kunne give mig den samme trygge følelse, når jeg ligger i tandlæge stolen, som Birthe gjorde det. Det kunne Anne-Marie, så det er jeg godt tilfreds med.

Med hensyn til mine fortænder leverede hun at resultat, der var helt i top. Da jeg så mig selv i spejlet efter behandlingen tænkte jeg ”Yes, det er lige, hvad jeg havde håbet på”, så mine forventninger blev fuldstændigt indfriet. Jeg synes, at mine tænder ser pæne ud nu og det er rigtig rart.

Samtidig er selve behandlingen hos Anne-Marie også helt i top. Udover at det, hun leverer, bare er i orden, så er hun sød, venlig og pædagogisk i sin fremgang og en dygtig håndværker i sin udførsel. Det er eksempelvist dejligt, at hun inddragede mig i beslutningsprocessen i forbindelse med behandlingen. Hun gjorde en del ud af at forklare de forskellige muligheder. Man kunne nemlig både vælge at behandle mit mellemrum med en plastløsning eller med porcelæn. Vi valgte at gøre begge dele, så vi anvender plast i starten og hvis det ikke holder, går vi over til porcelæn. Denne inddragelse i beslutningen gør, at jeg føler mig respekteret som patient og får en god behandling.

Den gode behandling får du dog fra alle ansatte i klinikken. Du bliver altid mødt med stor venlighed. Eksempelvis er klinikassistenterne enormt søde, professionelle og møder patienten der, hvor denne er. Hvis man er lidt nervøs i løbet af behandlingen, kan de eksempelvis helt intuitivt lægge en forsigtig hånd på brystet, hvilket virker både beroligende og omsorgsfuld, men netop også viser den professionelle og samtidig personorienterede indstilling, de har til dig som patient og til deres arbejde. Derudover er der altid en god tone både mellem hinanden og til dig som patient, eksempelvis når du bliver hentet i venteværelset.

Så alt i alt kan jeg varmt anbefale tandlæge Anne-Marie Bojer og hendes team, både hvis du vil have ændret på dine tænder og helt generelt.

Se og læs også om andre patienters oplevelse med facade behandlingen hos Aarhus Tandcenter nedenfor.

Se resultatet af denne patients facade behandling

FØR:                                                                                            EFTER:

Jakob fogh _ før1