Hvad er et tandimplantat og hvornår er det relevant?

Har du mistet en (hel) tand, kan du få et tandimplantat som erstatning herfor. Et tandimplantat er en kunstig tandrod, som er fremstillet af titan. Titan har den egenskab, at det går i forbindelse med knoglevævet og på den måde låser sig selv fast, næsten som en naturlig tandrod. Et tandimplantat opereres ind i kæben, hvor du mangler en eller flere tænder. Efter operationen, når såret er helet, kan implantatet enten forsynes med en porcelænskrone, en tryklås til en protese eller bære en fast tandbro. Fordelen ved et tandimplantat er, at du får en løsning, der nøjagtig ligner og føles som dine naturlige tænder.

Tandlæge Michael Kristensen udfører alle implantatbehandlinger i Aarhus Tandcenter – og han har høstet flere internationale anerkendelser for sit arbejde.

Han har fået 8 cases udgivet internationalt i implantatmagazinet Starget, han er udvalgt som “Center of Excellence” og “Global Expert” af verdens største implantatproducent Straumann og er indtil nu eneste tandlæge i Europa til at lave instruktionsvideo for netop Straumann.

Så du er i meget erfarne hænder hos os!

Mere om tandimplantat

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit.

  1. Vi foretager først en grundig undersøgelse af dine behov og præsenterer de muligheder, der findes og kan anbefales. Vi giver dig uddybende informationer og rådgiver omkring, hvilken løsning der ville være bedst egnet til netop dine behov. (Få en GRATIS konsultation i dag – kontakt klinikken her) Det er altid meget individuelt, hvad der er den rigtige løsning. Faktorer som mængde og type af kæbeben, tandkød, måden du smiler på, dit sammenbid, dit helbred samt mange andre faktorer kan have en betydning for den løsning, der netop passer til dig.
  2. Efter den indledende undersøgelse og konsultation, der typisk varer 20-30 minutter, får du udleveret et overslag med priserne til behandlingen. Dette kan du tage med hjem for at overveje din beslutning, hvis du skulle have behov for det. Har du behov for at stille yderligere spørgsmål, er du selvfølgelig også altid meget velkommen til det.
  3. Når du har besluttet dig for en behandling, laver vi en endelig behandlingsplan samt tidsplan, som passer til dit behov. Det er vigtigt for os, at du føler dig tryg ved behandlingen, så du har til enhver tid mulighed for at stille spørgsmål eller søge råd hos os, hvis du skulle være i tvivl om noget i forbindelse med behandlingen.
  4. Ved selve implantatindsættelsen lægges selvfølgelig først lokalbedøvelse i det område, hvor implantatet skal indsættes, så du er smertefri.
  5. Derefter foldes tandkødet til side, og der bores et mindre hul i kæben, hvor implantatet indsættes og passer nøjagtigt i.
  6. Herefter sys tandkødet tæt op omkring implantatet.

Herefter sys tandkødet tæt op omkring implantatet. Efter 1-2 måneder er det groet fast i kæben og klar til at blive belastet med en tandkrone, tryklås eller tandbro, afhængigt af behovet. Er det fortanden, der bliver behandlet, indsætter vi selvfølgelig af kosmetiske årsager enten en midlertidig plastkrone eller limer en plasttand eller en plastbro på nabotænderne, mens vi venter på kæbens heling. Er der tale om, at alle tænder må erstattes, kan vi allerede sætte en ny tandbro ind på samme dag som implantaterne indopereres, – det kaldes populært ”tænder på 1 dag” eller ”tænder på 1 time”. Selve operationen af implantatet er udramatisk og skånsom og tager sjældent mere end 1 time. (For yderligere informationer omkring behandlingen se her).

Når helingstiden på 1-2 måneder er gået, tager vi et aftryk til tandkronen, som sendes til vores tandteknikere, der fremstiller enheden i løbet af 14 dage. Det tager ca. 30 minutter at montere tandkronen på implantatet i munden.

I nogle tilfælde kan vi helt undgå at skære og at sy tandkødet. Med udgangspunkt i en CT-scanning (læs mere om CT-scanneren her) kan vi planlægge operationen på computeren og indsætte implantatet i den korrekte position uden at bøje tandkødet til side. Ved hjælp af en skinne der placeres i munden, fremstillet efter computermodellen, kan implantatet placeres i den helt korrekte position uden at skære og sy. Fordelen ved en CT-scanning er ydermere, at vi kan danne os et billede af, om der er knoglemasse nok til at sætte implantatet i eller om det skulle være nødvendigt at genopbygge knoglemasse.

I udvalgte tilfælde kan vi sætte implantatet i, samtidigt med at vi trækker den dårlige tand ud – og i bedste fald lave en tandkrone samme dag. Så slipper du for at gå tandløs i mellemtiden. Denne mulighed kan også benyttes, såfremt alle tænder er dårlige og skal fjernes. Her kan vi lave en ny fast tandbro samme dag.

Hvem laver behandlingen?

Tandlæge Michael Kristensen udfører alle implantatoperationer fra start til slut på klinikken. Dette betyder for dig, at der er et højt informationsniveau, gennemtænkte behandlinger og en stabil, høj kvalitetsstandard i behandlingen. Michael har mere end 10 års erfaring med implantater og er kursusgiver i Danmark om implantater. Desuden er han valgt som mentor for nye implantattandlæger og modtager henvisninger fra andre tandlæger og tandteknikere i Danmark.  Han er i konstant videreudvikling og deltager ofte i kurser og seminarer i ind- og udland, for til stadighed at være opdateret med og kunne anvende den nyeste viden og de nyeste metoder indenfor området.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Implantater er det tætteste vi kommer på naturlige tænder i forhold til funktion og udseende. Du vil ikke kunne se eller mærke en forskel, når vi erstatter en tand med et implantat.

Har du protese eller løse / dårlige tænder, viser mange undersøgelser, at det vil højne din livskvalitet med implantater. Når tænderne sidder fast, tygger du bedre og smiler mere.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Hvis du har mistet en tand, er det vigtig du får den erstattet. At mangle tænder har både en indvirkning på den måde, du tygger og snakker på, dit bid samt for dit udseende og smil og dermed også din livskvalitet.

Alternativet til implantater er tandbroer eller proteser.

N.B. Vi får gentagne gange henvendelser fra patienter, der har mistet en tand og gerne vil have erstattet den med en såkaldt stifttand. Der er dog tale om en misforståelse, for stifttanden kan kun anvendes, hvis roden stadig eksisterer. Reelt set er der tale om en krone med en stift, der bliver limet ned i en rod. Derfor, hvis tanden og roden ikke eksisterer mere, er implantatet den bedste erstatning herfor.

Digitalt workflow ved Aarhus Tandcenter

Her ses planlægning af implantatbehandling forud for operationen, så implantaterne sidder i den mest hensigtsmæssige position. Samtidigt forkortes operationstiden og sikkerheden øges – nogle gange skal vi slet ikke sy bagefter !

Hvad siger patienterne?

Se eksempelvis Birgittes tandimplantat behandling. Hun fik lavet to nye kindtænder.

Før

Efter

Læs om, hvad Birgitte synes om tandimplantat behandlingen

Det er altid en fornøjelse at komme hos jer i det lille hyggelige hus i Rosensgade.

Hos min tidligere tandlæge fik jeg konstateret aggressiv parodontose, hvorefter jeg fik fjernet to kindtænder. Jeg ville gerne have haft implantater, men tandlægen mente ikke, at det kunne lade sig gøre, da hun ikke kunne få bugt med min paradentose. Jeg fik derfor lavet en delprotese, som dog aldrig kom til at fungere for mig.

Flere år efter kontaktede jeg  Aarhus Tandcenter i Rosensgade.

Her fik jeg først behandlet min parodontose. Efterfølgende fik jeg lavet to implantater, som bare sidder helt perfekt.
For nylig har jeg fået lavet porcelænskroner på to andre kindtænder.

Tak for den hyggelige atmosfære på klinikken.
Tak for den gode omgangstone blandt personalet.
Jeg vil hermed rette en stor tak til hele det professionelle team i Rosensgade.
En speciel tak til Michael, som har sørget for, at jeg kan bevare alle mine tænder resten af livet.

Birgitte Sørensen

Se eller læs også om andre patienters implantat behandling i Aarhus Tandcenter

Læs om Bentes tandimplantat behandling i Aarhus Tandcenter

For 25 år siden havde jeg fået lavet en bro i højre side af munden. Men nu brød den sammen og flækkede, så jeg skulle have lavet en ny løsning og diskuterede med tandlægen Michael Kristensen, om hvilken løsning, der kunne erstatte den gamle bro. Vi overvejede en ny tandbro, men tanden, som broen skule støtte var for skrøbelig, så jeg valgte efter Michaels råd at få lavet en løsning med en bro ovenpå et sæt implantater.

Jeg var lidt nervøs ved tanken, for nogle år tidligere havde jeg fået indsat implantater i den anden side af munden. Det var efterfølgende forbundet med en del smerter efterfølgende. Men selvom Michael indsatte implantaterne samme dag, som han træk den skrøbelig tand ud, så har der ingen smerter eller problemer været efterfølgende. Det har fungeret rigtig fint med implantatet, og jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet.

FØR:                                                                                 EFTER:

implantat bro før_nyimplantat bro efter

Jeg vil gerne fremhæve den store fleksibilitet, som Michael havde i forbindelse med at indsætte implantaterne. Oprindeligt skulle der gå optil en måned, inden jeg kunne få sat implantaterne i. Da jeg dog skulle til bryllup kort tid efter, jeg fik tanden trukket ud, sørgede han ved hjælp af nogle hurtige telefonopkald og små justeringer i sin behandlingsplan, at jeg kunne få isat implantaterne en time efter udtrækningen. For det først var det dejligt, at jeg kunne få det ordnet så hurtig, altså samme dag. Derudover kunne jeg jo så gå til brylluppet med en bro i den side af munden, og det var jeg rigtig glad for.

Udover den store fleksibilitet, så er det, der kendetegner Michael, at han er god til at lægge bedøvelser, der gør behandlingen smertefri, samt at han er imødekommende og informerer i løbet af hele behandlingen. Han fortæller hele tiden, hvad han foretager sig, så du er helt med på, hvad der sker. Det synes jeg er rart og gør, at jeg føler mig helt tryg hos ham.

Endnu en positiv ting ved Michael er, at han sparrer med sine klinikassistenter, hvis der er en detalje, han lige undrer sig over. Det virker på mig som om, at han og klinikassistenterne fungerer som et rigtig godt team sammen, og det er også med til at gøre hele oplevelsen betryggende og positiv.

Samtidig med er alle i klinikken altid søde og imødekommende. Du føler dig godt taget imod, når du kommer ind i klinikken i Rosensgade.

Så med god samvittighed kan jeg anbefale tandlæge Michael Kristensen og hans team til alle, der skulle have behov for at få indsat et implantat, specielt hvis det i forbindelse med en tandbro ovenpå.

Bente Olesen

Læs om Birtes tandimplantat behandling i Aarhus Tandcenter

”Jeg giver Aarhus Tandcenter 10 ud af 10 mulige….”

Det var en tilfældighed eller rettere et uheld, der ledte mig hen til Aarhus Tandcenter, men det er jeg rigtig glad for i dag. Jeg har fået mit smil tilbage! Fra første dag har jeg været meget tilfreds med Aarhus Tandcenter og følt mig særdeles godt behandlet i klinikken!

Da jeg fik min første tid i klinikken, havde jeg gået et års tid med tanken om at gøre noget ved mit skæve bid, der bl.a. skyldtes en løs overmundsprotese og løse undermundstænder, og som forårsagede en del besvær, når jeg tyggede. Pludseligt knækkede jeg akut to tænder i undermunden. Hos Aarhus Tandcenter kunne man, som et af de få steder i byen, trods sommerferieperiode tage imod mig og hjælpe mig provisorisk. Fra begyndelse følte jeg mig tryg i deres behandlingsstol, og at jeg var i ”gode hænder”.

Jeg blev efter første besøg henvist til tandlægen Michael Kristensen i klinikken, som efterfølgende i et fremragende samarbejde med tandteknikeren René La Cour fik helt styr på mine tænder. I dag har jeg fået noget, der virker, og som jeg er meget tilfreds med. Jeg har fået en flot ny overmundsprotese og flotte implantater i undermunden. Begge dele sidder solidt fast. Det har gengivet mig fuld tyggefornemmelse, min kæbe er rettet op og mit smil er blevet så meget dejligere, at jeg føler mere livskvalitet i det daglige.

Igennem hele forløbet har jeg været super tilfreds. Specielt Michael Kristensen har jeg været glad for. Han har været rigtig behagelig hele vejen igennem. Han har lyttet, forklaret, informeret, påpeget konsekvenser og hele tiden haft en behagelig og rar tone. F.eks. under selve operationen spurgte han hele tiden, om jeg var ”OK”. Det var meget betryggende. Derudover er han fænomenal til bedøvelser. Bl.a. pga. af hans måde at være på samt pga. hans informationer, undlod jeg at tage den beroligende medicin, jeg havde fået forud behandlingen. Jeg havde fuld tillid til ham og han levede helt op til forventningerne. Faktisk oversteg han dem, da han kunne afslutte behandlingen flere måneder før han havde forudset, så det var rigtig dejligt.

Med hans saglige og rolige facon forklarede han mig fordelene ved at få behandlet både overmunden og undermunden på samme tid. Jeg havde ellers sat mig for kun at få behandlet undermunden til at starte med og så kigge på overmunden på et senere tidspunkt. Men han fik mig overbevist, at den bedste løsning var at behandle begge dele på samme tid, og i dag er jeg glad for, at jeg lyttede til ham. For selvom det har været en større udgift her og nu, så har det været alle pengene værd!

Derudover har Michael været yderst fleksibel. For det første overtog klinikken en del af planlægningen med tandteknikeren, så jeg ikke skulle tænke på det. For det andet modtog han mig på sin fridag, da tandteknikeren manglede en del til protesen den dag, der oprindeligt var afsat til min behandling. Det kalder jeg service i særklasse! Og derfor giver jeg Aarhus Tandcenter 10 ud af 10 mulige i forbindelse med min behandling.

Jeg plejer ikke nødvendigvis at anbefale ting til andre folk, fordi smag og selve oplevelsen kan være så individuel, men Aarhus Tandcenter kan jeg anbefale til enhver, der gerne vil have lavet sine tænder, og vil have dem lavet ordentlig. Jeg føler mig mere tryg ved at vælge en klinik, der ligger her i byen i stedet for at tage til f.eks. Flensborg eller andre steder hen. Her ved jeg, at jeg lynhurtigt kan komme til, hvis jeg har et akut problem, samt at kvaliteten er i top. Selvom det er en lidt større tandlæge klinik, så får man altid en personlig service, bliver genkendt og hilst på. Det kan jeg godt lide og sætter pris på.

Læs om Ivars tandimplantat behandling i Aarhus Tandcenter

Det er dejligt at kunne smile til andre – uden flovhed.
Og jeg vover den påstand, at det ikke umiddelbart kan ses, at jeg har protese.

Da jeg som 62-årig gik på efterløn i 2007, var der blevet tid til at få gjort noget ved mine tænder – eller resterne af mine tænder, må man vist sige.

Jeg var klar over, at jeg havde stærkt fremskreden parodontose. Fortænderne i overmunden var allerede røget og erstattet af en protese-bro, der var hægtet på hjørnetænderne med metalbøjler. Men også hjørnetænderne var ved at blive løse p.g.a. paradentose i tandkødet. Det var ubehageligt og så ikke godt ud. Hjørnetænderne lignede efterhånden et par Dracula-lignende hugtænder.

Jeg konsulterede – efter anbefaling – tandprotetiker Michael Wiernek på Banegårdspladsen i Århus.Han kiggede grundigt på sagerne – og så alt andet end tilfreds ud!

Så orienterede han mig om sit samarbejde med tandlæge Michael Kristensen fra Aarhus Tandcenter.

En grundig undersøgelse der  afslørende, at det, jeg havde, ikke var til at bevare. Jeg ville bare komme til at døje endnu mere med det i resten af mit liv, sagde tandlægen.

Michael Kristensen anbefalede derfor en total rydning af mine tilbageblevne tænder i både over- og undermund. Efterfulgt af fire indopererede implantater i overgummen som basis for en fastskruet bro. Plus to implantater i undergummen, hvorpå protesten kunne sættes fast i tryklåse.

I dag – tre år efter – er jeg meget glad for, at jeg fulgte tandlægens anbefaling. Det har forbedret min livskvalitet betragteligt og gjort seniorlivet til en ren fornøjelse. Slut med dårlig ånde og goddag til et godt tyggeapparat.

Hvert halve år går jeg til kontrol hos tandlægen. Hver anden gang – det vil sige en gang om året – bliver overmunden skruet af, så det hele kan tjekkes grundigt.

Ivar Rønsholdt