Hvad er en parodontose operation  (paradentose operation) og hvornår er det relevant?

Hvis vi med den almindelige parodontose behandling ikke kan opnå helt sunde tandkødsforhold, det vil sige, at der fortsat findes dybe tandkødslommer med betændelse efter grundige tandrensninger, kan en parodontose operation være løsningen. Ved parodontose operationen har vi mulighed for at foretage en inspektion af rodoverfladen og rense den. Samtidig foretager vi en tilretning af tandkødet for at gøre det nemmere for dig at holde rent efterfølgende. Med en parodontose operation sikrer vi, at din tand får en bedre langtidsprognose og overlevelse.

Mere om parodontose / paradentose operation

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit.

  1. Under lokalbedøvelse foldes tandkødet til side, så vi kan kigge direkte ind på roden.
  2. Roden renses og knogleniveauet omkring tanden vurderes med henblik på, om der skulle være behov for enten en genopbygning eller blot en justering.
  3. Derefter sys tandkødet omhyggeligt til igen.

Behandlingen tager ca. 1 time afhængigt af antal berørte tænder og omfanget af parodontosen/paradentosen. For at beskytte tandkødet skal du i 1-2 uger efter behandlingen skylle med klorhexidin i stedet for at børste dine tænder. Derefter kan almindelig børstning genoptages.

Hvem laver behandlingen?

Alle parodontose operationer foretages af tandlæge Michael Kristensen, der foretager de fleste af klinikkens kirurgiske indgreb. Forarbejdet med den almindelige parodontose behandling foretages af vores tandplejere.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Du får inspiceret roden og genetableret sunde forhold omkring tanden. Tandkødslommen formindskes og betændelsen forsvinder.

Da noget af tandkødet fjernes vil det ofte gøre mellemrummene mellem tænderne lidt større og tandhalsene lidt længere. Derved kan der være en kosmetisk ulempe ved behandlingen (alternativet er, at du mister tanden). Når der er opnået sunde forhold kan man lave en kosmetisk behandling, for at lukke mellemrummene, hvis du for eksempel er blevet behandlet mod parodontose i fronten. Derudover skal du naturligvis fortsat være meget omhyggelig med din hjemmetandpleje for at undgå, at bakterierne får overtaget igen, og der igen udvikles parodontose.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Det er vigtigt, at bekæmpe parodontosen, da du ellers mister tænderne. Det er ligeledes påvist i flere undersøgelser, at bakterierne i tandkødslommerne har adgang til blodbanen og dermed resten af kroppen. Her kan de være medvirkende årsag til hjerte og hjertekar sygdomme. Såfremt du skal have foretaget en hjerteoperation kræver sygehuset alle tænder med parodontose fjernet inden operationen. Så det er en fordel at undgå tandkødslommer samt at fjerne dem, der måtte opstå.

Alternativet til en parodontose operation er naturligvis at fjerne tanden og erstatte den med en tandbro, et tandimplantat eller en protese.