Hvad er parodontose/paradentose behandling og hvornår er den relevant?

Ved parodontose/ paradentose forstås, at bakterier (plak) og tandsten kommer ned af tandrødderne under tandkødskanten. Dette giver i første omgang tandkødsbetændelse, derefter tandkødslommer (tandkød som trækker sig tilbage) og kan i sidste ende forårsage nedbrydning af kæbebenet omkring tanden. Blødende eller ømt tandkød kan være de første symptomer herpå. I yderste konsekvens kan tanden mistes på grund af parodontosen.

En parodontose behandling strækker sig over flere besøg. Behandlingen starter med registrering af hvilke tænder, der har fordybede tandkødslommer eller blottede tandhalse, for at få et overblik over, hvor omfattende sygdommen er. Ved udtalte parodontose angreb røntgenfotograferes tænderne for at se mængden af det resterende kæbeben omkring tænderne. Alle tænder og rødder renses derefter helt rene for plak og tandsten, sommetider under antibiotikadække. Du instrueres i optimal hjemmehygiejne for at forebygge, at bakterierne retableres under tandkødskanten. Ved de efterfølgende besøg, måles tandkødslommerne og eventuelle bakteriebelægninger/ tandsten fjernes. Hvis du responderer godt på behandlingen og selv er flittig med hjemmehygiejnen, vil du efter parodontose behandlingen typisk indkaldes til 3 måneders kontroller, så vi sikrer at din situation er stabil. Hvis effekten af behandlingen ikke er god, eksempelvis hvis tandkødslommerne er meget dybe, kan yderligere behandlingstiltag være nødvendige, eksempelvis i form af en parodontose/ paradentose operation.

Mere om parodontose/ paradentose behandlingen

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Afhængigt af, hvor omfattende din parodontose er, tager behandlingen mellem ½ time (1 besøg) og 4 timer (flere besøg). Dertil kommer den opfølgende behandling med kontroller og mulig videre behandling i form af en parodontose/ paradentose operation.

Hvem laver behandlingen?

Tandlæger og tandplejere laver i fællesskab den indledende undersøgelse, hvorefter tandplejeren overtager den videre behandling med rensning, instruktion og opfølgning. Resultatet evalueres sammen med tandlægerne.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Formålet med behandlingen er at genskabe et sundt tandkød, der sidder stramt til tænderne, ikke bløder og ikke har dybe tandkødslommer. Dermed sikrer vi, at du bevarer dine egne faste tænder længst muligt, så de ikke bliver løse og falder ud. Parodontose bakterierne kan desuden give dårlig ånde – dette reduceres, når parodontosen behandles. Som sidegevinst viser undersøgelserne, at du har mindre risiko for hjerte / kar sygdomme, når du ikke har parodontose. Parodontose bakterierne har nemlig adgang til blodbanen og kan medføre øget risiko for eksempelvis blodpropper.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

En parodontose/paradentose behandling er vigtig for at bevare dine tænder og dermed tyggefunktionen samt selvfølgelig at have et smukt smil, da tænderne ellers på et tidspunkt ville falde ud ved ubehandlet parodontose/paradentose. På længere sigt er behandlingen med til at forebygge hjerte / kar sygdomme (som beskrevet ovenfor).

Alternativet til behandlingen er at fjerne dine tændere og derefter at behandle med proteser, tandimplantater eller tandbroer.

Hvad siger vores patienter?

Se og læs om, hvordan vores patienter oplever vores parodontose behandling. Mød eksempelvis Birgitte, der kom til os med parodontose, som vi kunne behandle effektivt.  Læs også Birgittes udtalelse nedenfor.

Læs om Birgittes oplevelse her

Det er altid en fornøjelse at komme hos jer i det lille hyggelige hus i Rosensgade.

Hos min tidligere tandlæge fik jeg konstateret aggressiv parodontose, hvorefter jeg fik fjernet to kindtænder. Jeg ville gerne have haft implantater, men tandlægen mente ikke, at det kunne lade sig gøre, da hun ikke kunne få bugt med min paradentose. Jeg fik derfor lavet en delprotese, som dog aldrig kom til at fungere for mig.

Flere år efter kontaktede jeg  Aarhus Tandcenter i Rosensgade.

Her fik jeg først behandlet min parodontose. Efterfølgende fik jeg lavet to implantater, som bare sidder helt perfekt.
For nylig har jeg fået lavet porcelænskroner på to andre kindtænder.

Tak for den hyggelige atmosfære på klinikken.
Tak for den gode omgangstone blandt personalet.
Jeg vil hermed rette en stor tak til hele det professionelle team i Rosensgade.
En speciel tak til Michael, som har sørget for, at jeg kan bevare alle mine tænder resten af livet.

Birgitte Sørensen