Hvad er en rodbehandling/ rodspidsoperation og hvornår er den relevant?

En rodbehandling er en rensning, desinfektion og aflukning af tandens/røddernes rodkanaler. Behovet for en rodbehandling opstår, når der kommer bakterier ind til tandnerven. Dette kan ske enten ved at:

  • et ubehandlet hul i tanden bliver så stort, at det når ind til nerven
  • der via en revne i tanden kan trænge bakterier ind til nerven
  • der via en utæt fyldning trænger bakterier ind til nerven
  • en tand flækker og nerven blottes

Der kan også blive behov for en rodbehandling på tænder, der har været udsat for et slag, hvor ”nerven” til tanden rives over. Desuden ses rodbetændelse på tænder, der har været udsat for mange fyldningsskift gennem årene, da ”nerverne” ikke kan holde til gentagne eller store udboringer i tænderne. Succesraten for en rodbehandling er god, 8 ud af 10 tænder heler ukompliceret.

Dog vil 2 ud af 10 tænder fortsat have bakterier i roden efter endt rodbehandling. Dette skyldes for det meste, at bakterier har etableret sig på/ i rodspidsen, hvor hverken instrumenter eller de væsker, vi renser roden med, kan komme til. I disse situationer fjerner vi operativt rodspidsen samt betændelsen og lukker roden med en fyldning. Derefter heler kæben igen.

En anden årsag til at en rodbehandling ikke lykkes, er at roden er revnet nede i knoglen, hvor det ikke kan ses hverken på røntgen billeder eller med det blotte øje. Denne tilstand kan desværre ikke behandles og tanden mistes.

I Aarhus Tandcenter har vi valgt at samle denne behandlingstype hos tandlæge Kristian Illemann, der grundet sin ekspertise laver alle rodbehandlinger i huset.
Rodbehandling kræver specialudstyr – herunder et Zeiss Mikroskop for at kunne se bedst muligt ned i roden under behandlingen.
Med dette mikroskop, øvrigt specialudstyr og viden tilstræber vi at  lave rodbehandlinger på højeste internationale niveau. Derfor har vi har samlet alt dette til dig i vores afdeling i Skejby Centeret, hvorfor du skal på besøg der 1-2 gang.

Mere om rodbehandling

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit.

  1. Under lokalbedøvelse bores en åbning gennem tandens tyggeflade for at få adgang og overblik over antal og beliggenhed af rodkanalerne i tanden. Antallet af rodkanaler varierer typisk mellem 1-4 kanaler.
  2. Bindevævet i tandens indre og i rødderne renses op med små file og der skylles med desinficerende væske. Længden af rødderne bestemmes ved hjælp af et digitalt måleapparat samt ud fra røntgen billeder. Denne proces kan tage 1-3 behandlings gange af ca. 30 minutters til 1 times varighed.
  3. Når der ikke er mere væv eller betændelse tilbage i tanden, lukkes roden med rodfyldningsmateriale og cement. Rodfyldningen afsluttes altid med en røntgenkontrol. Efter 1 år tages der igen et røntgen billede for at se, om der er heling ved rødderne.
Hvem laver behandlingen?

Samtlige klinikkens tandlæger har stor rutine i rodbehandlinger.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Ved at rodbehandle en tand med nervebetændelse, fjerner du både gener og smerter forbundet med betændelsen. En rodbehandling kan forårsage smerter, der kan trække helt op i kæben og øret og give dig søvnløse nætter. Hvis betændelsen får lov at udvikle sig, kan du risikere en smertefuld tandbyld. Hvis betændelsen ikke fjernes, mister du i sidste ende tanden.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Betændelse i nerven kan være meget smertefuld og give søvnløse nætter. For at undgå dette, er det derfor vigtigt at få rodbehandlet tanden, om nødvendigt. Hvis betændelsen har bredt sig til rodspidsen, har bakterier fri adgang til blodbanen og kan dermed spredes til resten af kroppen. Dette kan i yderste konsekvens have store negative konsekvenser for hjerte og hjertekarsystemet. Hvis tanden ikke rodbehandles vil tanden over tid svækkes så meget, at den mistes. Dette svækker dit tandsæt og kan føre til forskydninger af dine øvrige tænder. Samtidig vil det have en indflydelse på, hvordan du tygger, snakker og smiler, hvilket igen vil have en effekt på din livskvalitet.

Eneste alternativ til en rodbehandling, er en tandudtrækning. Tanden vil efterfølgende kunne erstattes med et tandimplantat, en tandbro eller protese.

Læs om Kim, der ikke bryder sig om at gå til tandlæge og derfor ikke har været til kontrol i lang tid, men nu kunne mærke et behov for behandling. Han opsøgte Aarhus Tandcenter og fik blandt andet foretaget rodbehandling. Læs mere herom nedenfor.

Læs mere om Kims oplevelse af en rodbehandling i Aarhus Tandcenter

”En utrolig behagelig oplevelse!”

Som udgangspunkt bryder jeg mig ikke om at gå til tandlæge. Min erfaring har hidtil været, at tandlægebesøg er et nødvendigt og ubehageligt onde. Mine tidligere behandlinger har ofte været ret anstrengende, smertefulde og efter behandlingen har jeg nærmest været helt opblødt. Blandt andet af den årsag havde jeg ikke opsøgt en tandlæge i 3-4 år. Jeg kunne dog mærke at det var at være på tide, da jeg kunne mærke forskellige gener. Jeg valgte at opsøge Aarhus Tandcenter efter jeg havde informeret mig om klinikken på deres hjemmeside. Da jeg kom til en undersøgelse i klinikken kunne man konstatere, at der var flere af mine tænder, der kunne trænge til en kærlig hånd. Heriblandt var en tand i overmunden, der skulle rodbehandles.

Jeg valgte at få det overstået og må sige, at jeg er blevet positivt overrasket over, at tandbehandlinger og specielt rodbehandlinger kan være så behagelig. Tandlægen Signe Rasmussen var alt det man kan ønske sig af en tandlæge, specielt hvis man ikke bryder sig om at gå til tandlæge. For det første er hun professionel og god til at informere om, hvordan behandlingen kommer til at foregå og hvorfor, så man hele tiden er opdateret på, hvad der sker omkring en. Hun fik åbnet tanden, fjernet rodbetændelsen og lukket tanden igen. Jeg har overhovedet ingen problemer eller gener haft efterfølgende, så selve resultatet af behandlingen er jeg absolut tilfreds med.

Samtidig er hun meget opmærksom og sød og spørger jævnligt indtil, hvordan man har det og om alt er ok. Hun udstråler ro og overblik. Det er rigtig rart og betryggende, synes jeg. Ikke mindst er hun dygtig til at lægge en bedøvelse. Jeg har tidligere haft mindre heldige erfaringer med netop bedøvelser og smerter under behandlinger, men her mærkede jeg så godt som ingenting, og det har haft stor betydning for oplevelsen af behandlingen som helhed. En yderlig god ting ved behandlingen i Aarhus Tandcenter er, at man har mulighed for at høre musik eller se en film, mens behandlingen foregår. Det har jeg heller ikke oplevet før, og det var med til at aflede min opmærksomhed væk fra det ubehagelige ved behandlingen hen til noget helt andet. Det fungerede rigtig godt for mig.

Jeg er glad for, at jeg er kommet til Aarhus Tandcenter og har fået ordnet mine tænder. Det har været en god og positiv oplevelse for mig, hele vejen rundt. Det er en hyggelig og indbydende klinik, med et hyggeligt venteværelse, hvor man lige kan sidde stille og roligt og læse avisen, inden behandlingen starter. Personalet er flinkt, rart og imødekommende, så man føler sig velkommen og i gode hænder. Det kan jeg godt anbefale videre!

Kim Andersen