Hvad er tandkødsbetændelse og hvornår kan det opstå?

Tandkødsbetændelse opleves som ømt eller blødende tandkød (f.eks når du børster tænder eller bruger tandtråd) og skyldes bakteriebelægninger på tænderne, der fremkalder betændelsen i og blødningen fra tandkødet. Det er samspillet mellem bakterier, renholdningen af tænderne og modstandskraften i tandkødet, der har betydning for betændelsens omfang. Hvis du eksempelvis er syg og tager medicin, kan din modstandsdygtighed være svækket – ligesom hormonelle ændringer (f.eks graviditet) kan ændre balancen. Rygning derimod slører betændelsen, da blodkarrene i tandkøddet trækker sig sammen og blødningen udebliver (vi anbefaler dog ikke rygning af den grund). De fleste tandkødsbetændelser skyldes dog en ubalance mellem bakterier og renholdningen af området i mundhulen.

Mere om behandlingen

Hvordan foregår behandlingen/ hvor meget tid tager det?

Bakterierne skal fjernes og renses af tandens overflade ved en tandrensning og du vil blive instrueret i, hvordan du kan forebygge, at de etablerer sig på tandens overflade og fremkalder tandkødsbetændelsen igen. Derudover vil vi spørge til dit mulige medicinforbrug, rygning, sukkersyge eller graviditet, hvilke kan påvirke din modstandsdygtighed, som beskrevet ovenfor.

Hvem laver behandlingen?

Alle behandlere kan hjælpe dig med tandrensningen, instruktionen i forebyggelsen samt opfølgningen af behandlingen. Primært er det dog klinikassistenten og tandplejeren, der varetager denne opgave.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Du får et sundt og stærkt tandkød, der ikke bløder og generer dig, samt er modstandsdygtigt mod nye bakterieangreb.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Såfremt tandkødsbetændelsen ikke bliver behandlet, risikerer du, at den bliver kronisk og fortsætter, hvilket kan medføre dannelse af parodontose – som du kan læse om her. Dette kræver en endnu større indsats fra både din og vores side, hvorfor vi altid anbefaler forebyggelsen af betændelsen!