Hvad er en tandkrone og hvornår er den relevant?

Når en tand har en stor fyldning (fylder over halvdelen af tanden), revner, er rodbehandlet, knækket eller får slået et stykke af, er den bedste måde at bevare og beskytte resten af tanden, at forsyne den med en (porcelæns-) tandkrone. I praksis er det en tandformet skal, der limes ned over resterne af den naturlige tand, deraf navnet ”krone”. Fordelen ved en tandkrone er, at tanden og roden bevares under tandkronen.

En tandkrone bliver som regel fremstillet i et meget holdbart materiale ved hjælp af moderne CAD / CAM teknologi. Her anbefaler vi oftest materialet porcelæn, fordi det er et stærkt og flot materiale: På denne måde kommer tandkronen til at ligne den naturlige tand mest muligt. Der findes mange forskellige typer porcelæn med forskellige egenskaber, alt efter om det er styrke eller farvespil der er vigtigste parameter. Vi vælger selvfølgelig den type, der passer til lige netop dit behov.

En tandkroner kan også laves i metal – den mest kendte her er nok guldkronen.

Mere om tandkrone behandlingen i Aarhus Tandcenter

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Behandlingen udføres meget skånsomt og smertefrit.

  1. Først renses tanden for gamle fyldninger og eventuelle huller.
  2. Derefter opbygges tandens fundament og retableres, hvilket i nogle tilfælde indebærer anbringelsen af stifter i roden.
  3. Herefter slibes tanden til, så den får en facon, der gør, at den kommende tandkrone får godt fat omkring tanden og roden. Dermed sikres bedst mulig holdbarhed og styrke.
  4. Den tilslebne tand (samt nabotænder, modstående tænder og biddet) scannes med vores 3D scanner.
  5. Filen med optegnelserne fra scanningen sendes direkte til vores tandteknikere (Dentolab i Viborg og Front Dental i Århus N), der fremstiller selve porcelænstandkronen ved hjælp af moderne CAD / CAM teknologi. Denne proces tager 14 dage. I mellemtiden får du en plastiktandkrone, der beskytter tanden.
  6. Når tandkronen kommer til os, prøves den og røntgenfotograferes for at sikre perfekt pasform. Derefter limes den ned over tanden og sidder dermed fast.

Afhængigt af tandens tilstand inden tandkronebehandlingen tager første del af behandlingen 1-2 timer. Selve pålimningen efterfølgende tager typisk ½ time.

Hvem laver behandlingen?

Tandlægerne udfører størstedelen af behandlingen. Klinikassistenterne står får 3D scanning samt fremstilling og påliming af den midlertidige plasttandkrone.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Ved at forsyne tanden med en porcelænskrone, genetableres en stærk og flot tand, der fremadrettet er beskyttet bedst muligt mod at revne, flække og i værste fald mistes. Samtidig får du et optisk smukt resultat, hvor det nærmest er umuligt at se forskel på tanden før og tandkronen bagefter.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Tandkronen stabiliserer resten af din tand. Dette er både vigtigt og afgørende for at forebygge, at tanden flækker på et senere tidspunkt. Hvis man eksempelvis ikke behandler en revnet tand, så vil den i sidste ende som regel flække. En flækket tand kan i værste fald medføre, at man mister tanden! Dette ville selvsagt være uheldigt både for din bidfunktion, men også for fornemmelsen, når du tygger mad. En ændring i selve biddet kan derudover forskubbe de øvrige tænder, som så efterfølgende også må behandles eller reguleres (se mere om tandregulering her).

Alternativt til at anvende en tandkrone er at ”lappe” de stykker, der mangler på tanden, med plastfyldninger. Ulempen herved er, at plastfyldninger har en lavere styrke, hvilket som regel betyder en væsentligt kortere holdbarhed. Desuden beskytter fyldninger ikke tanden som godt som en tandkrone. Ved hver fyldning fjernes en lille del af tanden og til sidst er fundamentet måske for svagt og tanden må trækkes ud.  Ikke sjældent ender flere ”lappeforsøg” med plastfyldninger alligevel med, at man må behandle med tandkroner, da de ganske enkelt ikke kan give tanden den fornødne stabilitet og knækker af gang på gang. Derfor er det altid det mest hensigtsmæssige (og i sidste ende billigste) at gå i gang med en kronebehandling med det samme, når tandlægen har vurderet nødvendigheden for det.

Hvad siger vores patienter?

Se og læs om, hvordan vores patienter oplever vores tandkrone. Mød eksempelvis Bente, der i længere tid var gået med en stifttand, hun var blevet utilfreds med, og som fik lavet en ny tandkrone til en fortand i Aarhus Tandcenter.  Læs også Bentes udtalelse nedenfor.

Før

Efter

Læs om Bentes tandkrone behandling i Aarhus Tandcenter

For en del år siden havde jeg fået skiftet min ene fortand med en stifttand. Den var dog begyndt at genere mig en smule, fordi farven afveg for meget i forhold til de øvrige tænder. Samtidig havde jeg en fyldning i den anden fortand, der var så stor, at den tit knækkede. Efter flere samtaler med tandlægen Michael Kristensen, besluttede jeg mig for at få begge tænder erstattet med to nye tand kroner. Den beslutning er jeg rigtig glad for, for i dag har jeg to fortænder, der er ens og som ligner de øvrige tænder. Det er jeg meget mere tilfreds med end den stifttand, jeg havde før.

Så jeg er glad for, at Michael tog dialogen med mig om at få skiftet fortænderne. I det hele taget har jeg været meget tilfreds med Michael, som jeg altid er på bølgelængde med, synes jeg. Han er åben og ærlig i sin tilgang, men også lydhør overfor de ønsker og tanker, jeg har som patient. Eksempelvis gav han mig god tid til at prøve kronen, så jeg kunne tage den med hjem og afprøve den i et andet lys, end det der er i klinikken. Når jeg så havde et ønske om en farvejustering, sørgede han for at få kronen tilpasset til det, med stor omhyggelighed og forståelse.

Han var i hele forløbet interesseret i, at jeg skulle være helt tilfreds med resultatet. Denne tålmodighed oplevede jeg fra samtlige ansatte på klinikken, også klinikassistenterne gav udtryk for, at det vigtigste var, at jeg måtte blive tilfreds med resultatet. På den måde udviser både Michael og hans team stor respekt for mig som kunde og det kan jeg godt lide. Tilmed når alle justeringerne ikke betød, at regningen blev dyrere af den grund. Det var ligesom med i prisen, og det er jo bare endnu et plus.

Udover at alle er meget kundeminded, oplever jeg også en meget personlig betjening i klinikken. De ansatte er søde og kan som regel huske mig, hvilket er rigtig rart. Derudover har de god humor, hvilket betyder at man også kan komme med kvikke bemærkninger, uden at noget føler sig trådt over tæerne. Det synes jeg gør behandlingen mere afslappet og hyggelig, så det sætter jeg også pris på.

Jeg kan derfor varmt anbefale at få lavet en krone behandling til alle, der måtte have behov det.

Se eller læs også om andre patienters erfaring med en tandkrone fra Aarhus Tandcenter

Læs om Ulla Lundgaards tandkrone behandling i Aarhus Tandcenter

Da jeg selv er tandlæge, var behandlingen hos tandlæge Michael Kristensen lidt den omvendte verden for mig, da jeg jo plejer at stå på den anden side af tandlægestolen. Selvom jeg var patient nu, kunne jeg jo ikke helt undgå at have de faglige briller på, men Michael gjorde behandlingen til en plus plus oplevelse.

Jeg havde for ca. 40 år siden fået behandlet min ene fortand. Den havde blandt andet fået en fyldning, der var for stor og var også blevet rodbehandlet, så den var ”død”. Dette var medvirkende til at gøre den misfarvet, hvilket jeg i årenes løb forsøgte at kompensere for ved at blege tanden. Tiden var inde for en mere permanent løsning, følte jeg, men tanken gjorde mig også en smule nervøs. For selvom den løsning, jeg havde, ikke var optimal, så havde den jo fungeret i 40 år. Det var noget af et spring, for nu skulle der sættes en stift ned i roden og så en tandkrone ovenpå. Jeg var i tvivl, om den ville kunne holde, eller om roden var for spinkel – hvilket i så fald ville betyde, at jeg skulle have et implantat, hvilket jeg ikke var glad for. Men Michael kunne rådgive mig på den rigtige måde, og i dag er jeg glad for, at jeg fik lavet en tandkrone og er godt tilfreds med resultatet. Nu har jeg en løsning, der er permanent og hvor jeg ikke med jævne mellemrum må justere på den.

FØR:                                                                                      EFTER:

Ulla Lundgaard_ førBillede_Ulla lundgaard_efter

Og mine bekymringer inden behandlingen var heldigvis ubegrundede, for Michael leverede en optimal behandling hele vejen igennem behandlingsforløbet. For det første er han både behændig, blid og forsigtig i sin behandlingsform, hvilket gjorde, at jeg aldrig frygtede, at han ville tage for hårdt fat. Samtidig er han flink og fortæller og forklarer igennem hele forløbet, hvad han foretager sig. Så på intet tidspunkt var jeg i tvivl om, hvad der skete eller spurgte mig selv ”hvad laver han nu”. Han spørger også ind til, om du er ok eller hvad du tænker om de løsninger eller forslag han præsenter. I den sammenhæng fungerede sammenspillet mellem ham og mig rigtig godt. Vi diskuterede mulighederne i forhold til min problemstilling med tanden. Eksempelvis var det også på tale at vælge en plastfyldning i stedet for eller få foretaget en facade behandling, men vi nåede frem til, at en tandkrone behandling var den bedste løsning. I diskussionen var han til enhver tid lydhør overfor min mening og forsøgte på ingen måde at trække en bestemt løsning ned over hovedet på mig. Han påpegede udelukkende fordele og ulemper ved de forskellige behandlingsmuligheder. Det sammenspil var rigtig rart, fordi jeg netop var en smule nervøs og egentlig hellere ville have haft den nemme løsning. Men på denne måde følte mig respekteret som patient og kunne selv vælge den bedste løsning for mig.

Derfor kan jeg mig med god samvittighed anbefale tandlæge Michael Kristensen til alle, der har behov for at få lavet en tandkrone, specielt når det gælder deres fortænder.

Ulla Lundgaard

Læs om Casper Hansens tandkrone behandling i Aarhus Tandcenter

Aarhus Tandcenter har givet mig lyst til at smile igen.

Jeg blev henvist til Aarhus Tandcenter af min egen tandlæge for at få løst problemet med min ene fortand, som jeg havde slået, da jeg var yngre, og som jeg har haft problemer med sidenhen. Inden jeg kom til Aarhus Tandcenter havde jeg været ved flere andre tandlæger, som ikke kunne løse mit problem tilfredsstillende. Så da jeg kom til tandlæge Michael Kristensen hos Aarhus Tandcenter var jeg både spændt og også lidt usikker, om han ville kunne hjælpe mig. Det kunne han i højeste grad. Han var fra start meget grundig og kunne forklare, informere og svare på alle spørgsmål både kompetent og troværdigt. Så jeg fik hurtig tillid til, at Michael kunne løse opgaven.

FØR:                                                                                          EFTER:

Billede_casper_før2

Specielt kom hans kompetence til udtryk ved, at han ikke kun havde fokus på porcelænskronen til denne ene fortand, men også tog højde for hele smilet. Således startede vi med at fylde hullerne mellem de øvrige fortænder, inden der blev lavet en perfekt krone. Endeligt anbefalede Michael at beskytte kronen og mine øvrige tænder vha. en bideskinne. Michael tog sig god tid og blev ved med at forbedre kronen, indtil jeg var helt tilfreds. Resultatet blev:

  • en væsentligt flottere krone pga. forarbejdet med en diverse indprøvninger
  • et væsentligt flottere smil pga. lukningen af mellemrummene mellem fortænderne
  • en bedre beskyttelse af det færdige resultat med en bideskinne

Udover at modtage det flotte resultat, så følte jeg mig rigtig godt behandlet hos Michael. Selvom det kan føles smertefuldt at gå til tandlæge, så var behandlingen behagelig. Der var altid en rar tone og bl.a. var der mulighed for at høre musik mens behandlingen stod på. Det samme gælder for teamet rundt om Michael, der til enhver tid var meget venlig og ydede en god service. I klinikken var der derudover generelt en stor fleksibilitet og parathed, f.eks. når det drejede sig om at finde behandlingstider i Michaels kalender.

Så hele vejen rundt er jeg meget tilfreds og synes, at det var det hele værd!

Casper J. Hansen

Læs om Lars Engelunds tandkrone behandling i Aarhus Tandcenter

”Jeg er meget tilfreds med tandkronebehandlingen hos tandlæge Michael Kristensen fra Aarhus Tandcenter. Jeg kan ikke pege på noget som helst, som man kunne have gjort bedre”

Jeg kom til Michael Kristensen og Aarhus Tandcenter, fordi jeg fik klinikken anbefalet af både en ven og en tandtekniker, jeg havde opsøgt. Jeg havde blandt andet flækket nogle tænder i overmunden, hvilket skyldes en gammel sølvbehandling fra min skoletid. For at bevare tanden, anbefalede Michael at få lavet tandkroner. Derudover havde jeg et hul under en eksisterende tandkrone i undermunden, så den måtte også erstattes med en ny krone, efter hullet var blevet behandlet. Så alt i alt fik jeg lavet tre tandkroner.

Jeg havde egentlig en anden tandlæge i en anden by, men jeg følte mig ikke helt tryg ved ham, hvilket var årsagen til, at jeg i det hele taget forhørte mig om andres tandlæger. Og jeg må sige, at jeg er meget tilfreds med at have valgt Michael Kristensen og Aarhus Tandcenter. Jeg havde tillid til ham fra første øjeblik og følte mig helt tryg hos ham. Både fordi han var blevet anbefalet, men også hans udstråling og hans måde at forklare situationen og behandlingsmulighederne gjorde indtryk på mig. Han er meget informativ og forklarer nøje inden behandlingen, hvad der skal ske og hvorfor. Det virker betryggende. Specielt fordi han simpelthen leverer varen. Han gør det, han siger og det holder. Selv nu et halvt år senere, kan jeg intet mærke til tænderne, udover at de virker så upåklagelige, som de skal. Det er jeg meget tilfreds med.

FØR:                                                                                          EFTER:

Billede_efter

I forbindelse med behandlingen foreslog Michael at pynte på en tandhals, som sad foran den ene krone og som var lidt mørk i farven. Efter jeg har fået behandlingen, må jeg erkende, at jeg også er både glad og tilfreds med den del af behandlingen. Det betyder bare alligevel noget, når man smiler, at man ved, at tandsættet ser pænt ud og der ikke er en sort plet et sted i smilet. Der er rigtigt rart, synes jeg.

Derudover har jeg kun positive ord til hele klinikken. Jeg synes, det er et godt sted. Jeg bliver altid taget godt imod, både i receptionen og når jeg bliver hentet i venteværelset. Der er en behagelig atmosfære med smil på læben og en god omgangstone blandt de ansatte, hvilket er noget, jeg lægger mærke til og sætter pris på.

Så alt i alt kan jeg på det varmeste anbefale tandkronebehandlingen i Aarhus Tandcenter til alle, der måtte have behov for dette!

Lars Engelund