Hvad er en tandrensning og hvornår er den relevant?

Ved en tandrensning fjernes bløde samt hårde belægninger på tænderne. Ved bløde belægninger forstås plak (bakterie belægninger) og misfarvninger (typisk fra kaffe, te, tobak og rødvin). Hårde belægninger består af tandsten. Tandsten er groft sagt forkalkede bakteriebelægninger, der aflejres på tandens eller rodens overflade. Dette kan ikke fjernes med tandbørsten. Da tandsten er ru på overfladen, tiltrækker den nemmere flere bakterier, der så igen forkalker. Hermed øges mængden af tandsten. Bakterierne på tandens og rodens overflade laver affaldsstoffer, der irriterer tandkødet. Efter længere tids påvirkning giver dette tandkødsbetændelse (blødende tandkød), der på sigt kan udvikles til parodontose (tandkødslommer og tab af knogle omkring tanden). For at forebygge ovenstående er det vigtigt at tænderne renses med jævne mellemrum. Intervallet hvormed tænderne skal renses laves selvfølgelig individuelt alt efter behov.

I forbindelse med rutinetjek undersøger vi for tandsten og belægninger og fjerner selvfølgeligt dette når det er relevant.

Mere om tandrensning

Hvordan foregår behandlingen / hvor lang er behandlingen?

Behandlingen starter typisk med at tandstenen fjernes fra tandoverfladen med enten ultralyd og/eller tandrensningsinstrumenter. Herefter poleres tænderne helt rene med pudsepasta. Behandlingens længde kan variere en del, da den afhænger af omfanget af belægningerne.

Hvem laver behandlingen?

Tandlægerne, tandplejerne og klinikassistenterne kan foretage denne behandling. Dog  varetages den primært af tandplejerne og klinikassistenterne.

Hvad får jeg ud af behandlingen?

Dine tænder bliver flotte, rene og glatte igen. Samtidigt forebygger du tandkødssygdomme som tandkødsbetændelse og parodontose.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen/hvad er alternativet?

Det er vigtigt at forebygge tandkødsproblemer, inden de opstår. Ved fjernelse af belægningerne forebygger du, sammen med din daglige mundhygiejne, tandkødsbetændelse og parodontose. Hvis belægninger og tandsten får lov at udvikle sig uforstyrret, kan de sprede sig ned ad roden under tandkødskanten og medføre dybe tandkødslommer, dårlig ånde, løse tænder og i sidste ende, at tanden falder ud.

Se effekten af en tandrensning hos Aarhus Tandcenter

Før

Efter

Tandrensning i Aarhus Tandcenter

Før

Efter

Før

Efter