FAQ

Hvordan vedligeholder og plejer jeg en protese?

Med den rigtige pleje og behandling vil protesen typisk holde 7-10 år lidt afhængigt af, hvor hårdt dit bid er og den mad, du spiser.

Du bør pleje protesen med den samme grundighed som dine rigtige tænder. Det vil sige, at du bør rengøre den hver morgen og aften. Vi anbefaler, at du anvender en speciel tandpasta, der er fremstillet uden slibemiddel, så den ikke ridser protesen. Efter hvert måltid bør du skylle protesen for at fjerne madrester.

Det er op til dig selv, om du vil beholde protesen på om natten. Hvis du foretrækker ikke at have protesen i munden, mens du sover, bør du rengøre den grundigt og lægge den tørt. Det forhindrer, at bakterier kan udvikle sig på protesen.

Endeligt er det vigtig, at du kommer til et årligt eftersyn hos tandteknikeren, der justerer protesen, hvis det er nødvendigt. Dette gøres for at sikre, at protesen belastes jævnt, så den holder længst muligt.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen, og hvad er alternativet?

Det er vigtigt at opretholde tyggeevnen, så du fortsat kan findele maden, når du spiser. Du kan selvfølgelig eventuelt omlægge din kost, så den bliver nemmere at tygge, men mere flydende kost er ofte ikke lige så sund som grovere, varieret kost.

Protesen gør, at de resterende tænder beholder deres pladser, så du undgår ændringer i biddet, hvilket ellers kan medføre øget belastning på de resterende tænder (og dermed større risiko for at disse mistes), ømme muskler (hovedpine) og/eller kæbeledsproblemer.

Derudover er det naturligvis vigtigt fortsat at kunne smile eller at kunne smile igen!

Alternativet til proteser er tandbroer eller tandimplantater, der begge sidder fast i munden og dermed føles meget mere som naturlige tænder.

8 gode råd til sundere tænder

Vi har her samlet nogle nyttige råd til, hvordan du passer på dine tænder og dit tandkød. Nogle af punkterne er måske helt naturlige for dig
- andre vil kunne give dig ny viden, du kan bruge i din dagligdag.

 1. Børst dine tænder 2 gange om dagen. Tandbørstning er nøglen til god tandsundhed, bekæmpelse af tandkødsbetændelse og bevarelse af et smukt smil. Børst tænderne morgen og aften og vær ekstra opmærksom på overgangen mellem tand og tandkød. Små runde bevægelser med tandbørsten giver den bedste pleje.
 2. Brug tandtråd eller tandstikker. Tandtråd eller tandstikker hjælper med at fjerne bakterier (plak) og madrester, der sidder mellem dine tænder. Hvis disse ikke fjernes, kan det føre til problemer som huller og tandkødsbetændelse. Som hovedregel kan man sige, at unge og personer uden tandkødsproblemer bør bruge tandtråd, mens ældre og personer med tandkødsproblemer /parodontose bør bruge tandstikker. Spørg vore behandlere hvad der er bedst for dig
 3. Få et tandlægetjek 1-2 gange om året. Vi hjælper dig med at finde det rette interval og tidspunkt
 4. Begræns dit indtag af syrligt mad, fx citroner, appelsiner og læskedrikke, da overdrevent indtag kan give syreskader på dine tænder. Børst aldrig tænder lige efter indtag – skyl hellere efter med et glas vand
 5. Brug en elektrisk tandbørste. Undersøgelser viser, at en elektrisk tandbørste er mindst lige så effektiv som en almindelig tandbørste. Desuden er den mere skånsom og forebygger slibeskader
 6. Udover din egen daglige tandpleje anbefaler vi tandrensning 1-4 gange om året for smukke, hvide tænder. Synes du alligevel ikke, at resultatet er godt nok, kan vi tilbyde dig en tandblegning
 7. Begræns dit sukkerforbrug. Specielt små mængder sukker fordelt over hele dagen (fx sukker i kaffe/te, rosiner, kiks, sodavand) giver større risiko for huller i tænderne
 8. Undgå rygning. Rygning giver forøget risiko for parodontose og slimhindeforandringer

Sådan plejer du dine tænder.

Dine tænder har brug for den pleje, som kun du kan give dem. Ikke kun engang imellem – men hver dag.

Derfor:

 1. Børst tænder (mindst) to minutter to gange om dagen – og skift tandbørsten ud, når den ser slidt ud- dvs når hårene på børste hovedet stritter.
 2. Brug tandtråd – den kommer helt derind, hvor tandbørsten ikke kan nå
 3. Skær ned på sukkeret i det daglige – det er det rene guf for bakterierne i din mund

Et ekstra tip: Husk at gå til rutinetjek regelmæssigt – så tager du ofte de problemer i opløbet, som tandbørsten og tandtråden ikke klarer …

Du kan booke din tid online. Let og hurtigt!

Rosensgade

86 19 17 11

Rosensgade 14, 8000 Århus C

Skejby

86 10 98 11

Skelagervej 7, 8200 Århus N

Hasselager

86 28 45 15

Hovedvejen 46, 8361 Hasselager

Anmeldelser fra Google

 • review rating 5  Jeg bliver altid behandlet godt af alle. Med det samme, jeg træder ind i receptionen er der altid venlige medarbejdere. Min tandplejer Tina som behandler mig ca. Fire gange om året pga mit tandkød er så dygtig, at alt er blevet bedre.. og jeg er meget taknemmelig. Hun er venlig, sød og har den fornødne empati. Dette gælder iøvrigt også de andre hos Tandlægerne i Rosengade. Når man er over 70, så ved man godt, hvad en god tandlæge er. Vi har nemlig oplevet lidt af hvert... det kan jeg i hvert fald skrive en “sjov” (hvis man kan kalde det det) bog om.. så hvis nogen sidder med den samme angst for tandlæger som jeg, så besøg Aarhus Tandcenter i Rosengade..

  thumb Anni Lenora Heidemann Vedholm
  7/14/2019

  review rating 5  I over 20 år har Aarhus Tandcenter været min tandklinik. Klinikken er kendetegnende ved professionelt arbejde udført af et team af behagelige medarbejdere. Altid har de tid til at give en god vejledning. Så bedste anbefalinger herfra! Per Rasmussen

  thumb Per Rasmussen
  8/23/2019
 • review rating 5  Jeg havde en visdomstand som var meget generende. Med kun et par dages varsel fik jeg en tid til både røntgen og operationen. Jeg er meget imponeret over hvor hurtige og dygtige personalet er - meget professionelt.

  thumb Niels Jensen
  7/04/2019

  review rating 5  Som altid gennem de sidste 29 år - en særdeles venlig, professionel behandling. Kan varmt anbefale klinikken.

  thumb Birgit A. Mølhave
  7/12/2019

Find os her

Vi har tre klinikker.

Den ene er centralt placeret i Rosensgade 14, midt i byen, tæt på Aarhus Domkirke. Der er parkering ved Dokk1, og hvis du er på cykel, kan du parkere lige uden for døren.

I Skejby er vi placeret i Skejby Centret, Skelagervej 7, 8200 Århus N. Der er parkering lige uden for døren. Bus 1A, 6A og 15 holder lige ved klinikken.

I Hasselager er vi placeret på Hovedvejen 46, 8361 Hasselager. Der er parkering lige uden for døren, og bus 1A holder lige ude foran.