FAQ

Hvordan vedligeholder og plejer jeg en protese?

Med den rigtige pleje og behandling vil protesen typisk holde 7-10 år lidt afhængigt af, hvor hårdt dit bid er og den mad, du spiser.

Du bør pleje protesen med den samme grundighed som dine rigtige tænder. Det vil sige, at du bør rengøre den hver morgen og aften. Vi anbefaler, at du anvender en speciel tandpasta, der er fremstillet uden slibemiddel, så den ikke ridser protesen. Efter hvert måltid bør du skylle protesen for at fjerne madrester.

Det er op til dig selv, om du vil beholde protesen på om natten. Hvis du foretrækker ikke at have protesen i munden, mens du sover, bør du rengøre den grundigt og lægge den tørt. Det forhindrer, at bakterier kan udvikle sig på protesen.

Endeligt er det vigtig, at du kommer til et årligt eftersyn hos tandteknikeren, der justerer protesen, hvis det er nødvendigt. Dette gøres for at sikre, at protesen belastes jævnt, så den holder længst muligt.

Hvorfor er det vigtigt med behandlingen, og hvad er alternativet?

Det er vigtigt at opretholde tyggeevnen, så du fortsat kan findele maden, når du spiser. Du kan selvfølgelig eventuelt omlægge din kost, så den bliver nemmere at tygge, men mere flydende kost er ofte ikke lige så sund som grovere, varieret kost.

Protesen gør, at de resterende tænder beholder deres pladser, så du undgår ændringer i biddet, hvilket ellers kan medføre øget belastning på de resterende tænder (og dermed større risiko for at disse mistes), ømme muskler (hovedpine) og/eller kæbeledsproblemer.

Derudover er det naturligvis vigtigt fortsat at kunne smile eller at kunne smile igen!

Alternativet til proteser er tandbroer eller tandimplantater, der begge sidder fast i munden og dermed føles meget mere som naturlige tænder.

8 gode råd til sundere tænder

Vi har her samlet nogle nyttige råd til, hvordan du passer på dine tænder og dit tandkød. Nogle af punkterne er måske helt naturlige for dig
- andre vil kunne give dig ny viden, du kan bruge i din dagligdag.

 1. Børst dine tænder 2 gange om dagen. Tandbørstning er nøglen til god tandsundhed, bekæmpelse af tandkødsbetændelse og bevarelse af et smukt smil. Børst tænderne morgen og aften og vær ekstra opmærksom på overgangen mellem tand og tandkød. Små runde bevægelser med tandbørsten giver den bedste pleje.
 2. Brug tandtråd eller tandstikker. Tandtråd eller tandstikker hjælper med at fjerne bakterier (plak) og madrester, der sidder mellem dine tænder. Hvis disse ikke fjernes, kan det føre til problemer som huller og tandkødsbetændelse. Som hovedregel kan man sige, at unge og personer uden tandkødsproblemer bør bruge tandtråd, mens ældre og personer med tandkødsproblemer /parodontose bør bruge tandstikker. Spørg vore behandlere hvad der er bedst for dig
 3. Få et tandlægetjek 1-2 gange om året. Vi hjælper dig med at finde det rette interval og tidspunkt
 4. Begræns dit indtag af syrligt mad, fx citroner, appelsiner og læskedrikke, da overdrevent indtag kan give syreskader på dine tænder. Børst aldrig tænder lige efter indtag – skyl hellere efter med et glas vand
 5. Brug en elektrisk tandbørste. Undersøgelser viser, at en elektrisk tandbørste er mindst lige så effektiv som en almindelig tandbørste. Desuden er den mere skånsom og forebygger slibeskader
 6. Udover din egen daglige tandpleje anbefaler vi tandrensning 1-4 gange om året for smukke, hvide tænder. Synes du alligevel ikke, at resultatet er godt nok, kan vi tilbyde dig en tandblegning
 7. Begræns dit sukkerforbrug. Specielt små mængder sukker fordelt over hele dagen (fx sukker i kaffe/te, rosiner, kiks, sodavand) giver større risiko for huller i tænderne
 8. Undgå rygning. Rygning giver forøget risiko for parodontose og slimhindeforandringer

Sådan plejer du dine tænder.

Dine tænder har brug for den pleje, som kun du kan give dem. Ikke kun engang imellem – men hver dag.

Derfor:

 1. Børst tænder (mindst) to minutter to gange om dagen – og skift tandbørsten ud, når den ser slidt ud- dvs når hårene på børste hovedet stritter.
 2. Brug tandtråd – den kommer helt derind, hvor tandbørsten ikke kan nå
 3. Skær ned på sukkeret i det daglige – det er det rene guf for bakterierne i din mund

Et ekstra tip: Husk at gå til rutinetjek regelmæssigt – så tager du ofte de problemer i opløbet, som tandbørsten og tandtråden ikke klarer …

Hvordan har jeg det efter fjernelse af en tand?

Langt de fleste slipper uden de store gener. Dog må det forventes, da der er foretaget et operativt indgreb, at der kan være et behov for let smertestillende samt, at der kan forekomme let hævelse i området. Enkelte  kan opleve større gener. I så fald skal du kontakte klinikken, så vi kan hjælpe dig bedste muligt. Specielt visdomstænderne i underkæben kan give gener. Vi anbefaler, at du planlægger fjernelse af tænder i tidsrum, hvor du ikke umiddelbart efter har planlagt ferie, eksamen og lign.

Er der restriktioner efter fjernelse af tænder?

For at givet såret ro til at hele, bør du ikke få pulsen op det første døgn. Det er også en fordel at spise koldt, flydende kost det første døgns tid – det kunne jo være en god undskyldning for at spise is ! Herefter anbefales blød kost i nogle dage, til der ikke er gener ved tygning.

Kan jeg booke en tid online?

Når du udfylder kontaktformularen på hjemmesiden med dine specifikke ønsker for en tid – kontakter vi dig snarest muligt med en tid, der passer dig.

Såfremt du er ny patient, kontakter vi dig telefonisk, da vi har brug for dit cpr. nr. for at oprette dig i vores system.  Du er også altid meget velkommen til at ringe til en af vores klinikker. Rosensgade: 86191711, Skejby 86109811 samt Hasselager 86284515

Hvad koster et almindeligt eftersyn med tandrens?

Prisen på et eftersyn med tandrensning er ens over hele landet. Det koster ca. 375,- Prisen kan ændre sig alt efter, om der skal tages røntgen, om der er parodontose, om der skal laves registrering af tandkødslommer eller andet. Derfor kan vi ikke på forhånd give en endelig pris på eftersyn og tandrensning.

Hvornår må jeg spise, når jeg har fået lavet et hul/fyldning ?

Plasten, som tanden er lavet med, er klar til brug med det samme, du forlader klinikken. Har du fået bedøvelse, bør du dog vente med at spise og drikke varme drikke, til bedøvelsen er aftaget, da du ellers ikke kan mærke, om du kommer til at bide dig i kinden eller brænde dig på varme drikke.

Hvor tit skal jeg gå til tandlæge

Det er din tandlæge eller tandplejer, der vurderer, hvor ofte du bør gå til tandlæge eller tandplejer. Det offentlige tilskud afhænger af, hvilken gruppe du er i – grøn, gul eller rød. Hvis du er i den grønne gruppe kan du få tilskud én gang årligt. I gul og rød gruppe kan du få tilskud flere gange pr. år.

Hvad koster tandregulering?

En tandregulering spænder i pris fra 15.000,- til over 50.000,- . Prisen afhænger af dine ønsker, hvor langt et behandlingsforløb du skal igennem samt sværhedsgraden af tandbevægelserne. Vi retter her på klinikken med Invisalign, Clear Correct samt Inman Aligner.  For at få en pris på tandreguleringen vil du skulle have en indledende undersøgelse. Her lytter vi til dine ønsker og ser på, hvad der er muligt for dig.  Sammen finder vi en løsning. Såfremt du ønsker en tandregulering vil prisen for konsultation være inkluderet i behandlingen. Den første konsultation koster 667,-.

Kan jeg få tilskud til tandbehandling fra kommunen?

Hvis du er på overførselsindkomst, kan du søge om at få tilskud til tandbehandling. Der er mange regler på dette område! For at kunne søge om tilskud skal du have lavet en grundig undersøgelse af dine tænder. Herfra laves en plan og et overslag på den nødvendige behandling.

Prisoverslaget skal du herefter selv aflevere til din sagsbehandling. Efterfølgende får du besked fra kommunen, om du kan få tilskud til din behandling.

Som pensionist kan du også søge om helbredstillæg hos kommunen. Spørg din sagsbehandler vedr. dette.

Hvor lang tid og hvor mange besøg tager det at få lavet et implantat?

Inden du får lavet et implantat, skal tandlæge Michael Kristensen se dig til en konsultation. Herefter planlægges det videre forløb. Det tager ca. 1 time at få isat et implantat, og du skal komme til stingfjernelse efter 7-10 dage.  Herefter skal implantatet vokse fast. Efter 2-3 mdr. (generelt), er  implantatet vokset fast i kæben, og tandkronen fremstilles, efter en kort scanning på klinikken. Det tager 14 dage fra scanning, til kronen er klar til at blive sat fast. Da ingen implantatbehandling er ens, er ovenstående en generel beskrivelse. Ved konsultationen planlægges dit forløb individuelt til dig.

Du kan booke din tid online. Let og hurtigt!

Rosensgade

86 19 17 11

Rosensgade 14, 8000 Århus C

Skejby

86 10 98 11

Skelagervej 7, 8200 Århus N

Hasselager

86 28 45 15

Hovedvejen 46, 8361 Hasselager

Find os her

Vi har tre klinikker.

Den ene er centralt placeret i Rosensgade 14, midt i byen, tæt på Aarhus Domkirke. Der er parkering ved Dokk1, og hvis du er på cykel, kan du parkere lige uden for døren.

I Skejby er vi placeret i Skejby Centret, Skelagervej 7, 8200 Århus N. Der er parkering lige uden for døren. Bus 1A, 6A og 15 holder lige ved klinikken.

I Hasselager er vi placeret på Hovedvejen 46, 8361 Hasselager. Der er parkering lige uden for døren, og bus 1A holder lige ude foran.